Gott nytt år!

Trots att det är nyårsafton så är det helt otraditionella 2 plusgrader och solen har visat sig idag. Vi firar hemma i år och nu inväntar vi lite främmande.
 
 
Ja, klänningen tog lite tid att stryka men det är det värt. Jag fick denna av mamma när jag nyss blivit gravid, så det är lite nypremiär för den idag. Sen känns det som att någon spionerar på mig...
 
Gott nytt år!

Summering

Såhär i slutet av året är det väl kutym att göra en summering. Mitt år började med att jag mådde illa, det dominerade mitt liv och jag blev sjukskriven ett litet tag. Som tur är så var det av en bra anledning, jag var gravid. Vid den tiden bloggade jag inte så min summering börjar på våren då livet kommer åter.
 
 
Vi odlade en massa.
 
 
Vi inspekterade ägorna.
 
 
Vi besteg berg. 
 
 
Vi hälsade på kor.
 
 
Vi gick till grottan.
 
 
Jag tog sommarens trendbild, "ben eller varmkorvar?"
 
 
Jag laddade kanonen.
 
 
Vi åkte till utlandet Byske, var och varannan dag.
 
 
Sen kom hon till slut! Hur klarade vi oss utan henne? 
 
 
Vi skördade.
 
 
Vi flög. 
 
 
Maken köpte tvåhjulstraktorer, tre stycken...
 
 
Vi gladde oss över gröna gräsmattor i november.
 
 
Det tapetserades både här och där.
 
 
Sen kom snön ändå och julen blev inte grön i år heller. Nu är det bara att invänta nästa år och hoppas på att det blir lika bra! 

Ovan

Idag har jag och två andra småbarns mammor gjort årets mellandags rea. Vi är inte helt vana att gå på stan utan barn, men jag var nog värst. Hela tiden drogs jag mot hissar och fungerade vars vagnen var, mycket konstigt beteende. Shoppingen gick ändå förvånansvärt bra och det var inte så mycket folk som vi befarat. 
 
 
Här står jag lätt svettig med statiskt hår i en provhytt.
 
Jo varför folk höll sig inne var nog för att det var -24 på morgonen, det väcker kanske inte lusten att dra på stan. Perfekt för en kvinna från inlandet med ett shoppingsug, gott om plats på parkeringen och i provhytterna. Det blev en hög till mig och en liten plutt till barnen också.

Dansat ut julen

Nu är julen officiellt över, trettondagen räknas inte tycker jag. Nu laddar vi om för nyår istället. Därmed åkte julen ut med buller och bång idag, det enda som är kvar är den lilla granen utomhus. Jag tycker att det är väldigt skönt att rummen återgår till det normala, den lille sonen var lite ledsen över att granen packades undan. För min del är ena fördelen med grannen att bör man tar bort den känns rummet mycket större än vanligt i några dagar. 
 
 
Nu blir det traditionell lördag med godis och tecknat i det Tulanska palatset. Trevlig helg!

Ändrade planer

Igår när vi var på väg till stugan ringe mamma och sa att vi inte kunde vara där. Varmvattenberedaren har gått sönder, vi åkte dit för att hämta några saker bara. Ganska snopet...
 
 
Ja ja, det var bara att ladda om och improvisera ihop en jul i Arvidsjaur istället och det blev riktigt bra det med.
 
 
Tomten kom och alla har tydligen varit snälla i år.
 
Idag är det stora lekar- dagen för barnen som vill prova alla julklappar.
 
 
Först ut var madrassen så vi begav oss till en pulkbacke.
 
 
Nu ska vi värma oss med lite glögg och barnen ser på film.

God jul!

God jul säger vi med en suddig spegelselfie!
 

Rivning

Idag jul-stökar vi lite, jag har bakat efterrätten vi ska äta imorgon. Det blir en Saffranskladdkaka, som är en vit chokladkaka som man sätter saffran i, enkelt och gott. Just våran kommer att serveras med hallon från stugan där vi också kommer att fira jul, pappan i familjen åker tyvärr hem på kvällen då han ska jobba.
 
 
 
Sen har jag tjuvbörjat med att ta bort julpyntet, känns skönt faktiskt. Killarna fick riva pepparkakshuset och äta så mycket de ville, det var inte värst mycket då det just ätit lunch. Kul var det tydligen ändå. 
 
 
Det började lite försiktigt...
 
 
Men snart var de igång ordentligt!

Gamle Massey

Snön har fortsatt att falla och idag har gammeltraktorn fått premiärskotta. Vi har haft snöblad till den men aldrig använt det. Och vilken kämpe den är den där Massey, vi blir lika imponerade av den varje gång vi provar nåt nytt.
 
Efter snön kom ändå solen, det tackar vi för. Nu vänder det och blir ljusare så nu får vi förhoppningsvis ser mer av den. Hellre kallt och ljust än mörkt och milt, dock inte svinkallt Tack! 
 
 
 
 
Bebisen vaknade men när jag drog ut henne så att hon hörde traktorn så somnade hon om så sött. Hon har det väl i blodet hon också. Själv tror jag att jag låter maken sköta skottningen med traktor i år och kanske provar nästa år.

Straffet mot mänskligheten

Då hände det till slut, det jag länge fruktat. Snön kom, och det med besked. Rubriken antyder kanske vad jag anser om snön och hur dramatiskt det är att måsta gå ut och utföra fysisk aktivitet. Cirka två decimeter har det kommit sedan igår. Jag är redan less och kunde gärna vara utan, och ja, jag vet att jag bor på fel ställe med dåliga förutsättningar för det. Vi har skottning av gården av en lokal firma, men det är ändå ganska mycket som måste tas för hand. Maken har jobbat natt så lotten föll på mig. 
 
 
 
 
Flåsandes, svärandes, stånkandes och svärandes har jag nu knuffat undan det allra värsta iallafall. Jag är helt slut! Killarna tyckte att det var kul med snö, men den lille upptäckte även att det är ganska svårt att gå i snö... Nu börjar nedräkningen tills den försvinner! 

Pepparkakshus

Idag har vi traditionsenligt byggt ett pepparkakshus, eller snarare monterat och dekorerat det är ju ändå det som är det roliga. Lite mindre kul var det att huset var trasigt men som tur var gick det att limma ihop med kristyr. Ambitionsnivån är ganska låg, huvudsaken är att barnen har kul. 
 
 
Många godisar på huset och lika många i munnen var devisen. 
 
 
Såhär kan det gå när man har kristyr på händerna och ska fixa lite "snö" kring huset.
 
 
Huset pimpades med lite lego. Nu längtar killarna efter att julen ska vara slut, så att de får äta upp det. De har ingen aning om vad de önskar, de brukar inte vara så goda. Jag petar i bästa fall av någon godis bara. Nu är det fredagsmys med nybadade barn och popcorn i hela vardagsrummet. Trevlig helg! 

Efterlyser Ahmet

Igår hämtade jag ut ett paket från tradera, denna gång med Arabias fina porslin Ahmet. Jag har fyra tallrikar och några muggar sedan tidigare men vill ha mer! Den är så fin och man blir så glad av att äta och dricka ur den. Tyvärr verkar  den inte vara så vanlig.
 
 
 
 
 
Så om någon har denna i gömmorna och kan tänka sig att sälja, hör av dig! Denna är en av fyra äldre serviser som jag samlar på men denna har jag minst av. 

Gnäll på barn

Det verkar som att det blir allt vanligare att föräldrar gäller på sina barn offentligt, på fejjan, på bloggar och lite överallt. Jag är för gnäll, det ägnar jag mig också åt men inte offentligt. Jag brukar gnälla åt min mamma, hon säger att jag får igen nu... 
 
Mina barn är inte heller små änglar hela tiden, det är inga barn. De ska testa oss, ibland till bristningsgränsen men det håller det också. Man måste få lufta sina känslor, men jag vill inte hänga ut dem på nätet för det. Jag skulle inte vilja att mina barn hängde ut mig när jag gjort något fel, och jag gör fel ganska ofta. 
 
"Mamma tappade tålamodet vid kvällsfikat ikväll. Jag var trött och orkade inte riktigt med fikat, stoppade ner handen i mjölkglaset. Jag fick inte sitta kvar trots att jag fortfarande var sugen på yoghurten :("
 
Näää, tur att småbarn inte har Facebook och att de inte kan skriva. Om man bara vill skriva av sig så kan man väl köpa en dagbok, och prata med familj och vänner om det man tycker är jobbigt.
 
 
Här kommer en vinterbild från förr idag, helt i min smak ingen snö. Däremot snorhalt, inte i min smak.

Jul i vårt hus

Till sist blev det jul även hos oss, för min del är det bara skönt att det dröjde. Barnen har inte heller brytt sig så mycket som tur är, men idag blev det av. Eftersom vi var så sena så åkte allt fram på en gång, inklusive julgran. Pappan fick äran att plocka upp granen. 
 
 
 
Barnen fick klä den efter egen smak, de valde såklart allt. Allt julgranspynt som fanns i lådan åkte upp i granen.
 
 
Eftersom jag är så reslig så fick jag hjälpa till lite med att hänga saker lite högre upp.
 
 
Ja såhär otroligt vackert blir det då, kulor och grejer i en massa färger. Sen var det, det här med polkagrisarna... Storebror var så vänlig och upplyste lillebror som är en sockerråtta av rang (efter sin mor) om vad de var, så vi for väl se hur länge de får vara kvar. 
 
 
Nån ljusstake blev det också men pyntade ganska lite och med andra ord lagom i år också.

En era till ända

Sedan cirka två veckor tillbaka har Bebis fått ersättning ibland då min mjölk inte räckt till. Nu äter hon bara en gång per dygn från mig, så snart är det nog över. Då jag är praktiskt för att inte säga lat så känns det trist. När man ammar har man alltid färdig mat med sig, det är lite bökigare med ersättning. Men jag försöker att ser fördelarna. Jag kan nu ha kläder som inte är amningsvänliga och vanliga bhar. Det sistnämnda är sådär faktiskt, efter månader av bygellöst är det lite skumt. 
 
Vad som är mindre bra är att motivationen att hålla sig nikotinfri ryker. För två dagar sedan tog jag en vanlig snus, bara för att prova lite. Jag hoppades att jag skulle börja må illa, men icket! Snarare en nytändning i det gamla förhållandet till nikotin. Däremot kommer jag inget röksug (ännu) och jag hoppas innerligt att det håller i sig då jag lider att osedvanligt dålig karaktär.
 
 
Snart drar vi på älg-middag ytterst välmatchade. 

Orla Kiely

Nu är tapetseringen av köket äntligen färdig, den blev färdig igår och vi höll på med att fixa till klockan ett. Vi steg upp halv sju för att lämna in bilen så vi är en aning slitna men du går ju över, det vet jag av erfarenhet. Jag har varit sliten förr...
 
Nåja, vi är då väldigt nöjda med vårt lite roligare och lite galnare kök. Än har vi ganska mycket kvar att göra men det blir nog till veckan, i helgen ska vi få främmande. Listningen är det största som är kvar. 
 
Såhär blev det!
 
 
 
 
 
Målaren svor lite över att vi har en gammalt, rätt så snett hus och att vi valde ett mönster som inte är så förlåtande då det lutar. Han var inte heller så nöjd över att vi tapetserade ovan köksskåpen, det var tydligen grymt omodernt. Det bryr vi oss inte så mycket om, vi är nöjda och målaren får betalt så alla vinner.

På gång

Igår kom till slut målaren och började med vårt kök. Tyvärr sammanföll detta roliga med att jag är sjuk, en härlig kombination av feber och kass mage för den som undrar... Jag mår lite bättre idag så det blir nog bra. 
 
 
 
Såhär såg det ut igår när vi plockat bort lite. Att vara praktiskt taget utan kök är ganska jobbigt, ändå står ju vårt kök kvar vi byter bara tapeter. Det känns som att det var rätt beslut att vänta med att byta det tills barnen blir äldre.
 
Idag är det slipning och målning och imorgon börjar det roliga med tapeterna. 
 
 
Maken håller på att uppdatera garderoben så jag passade på att prova lite jag också. Sitter som ett smäck! Lille sonen skriker: nej mamma! Allt medans han handgripligen försöker att slita av mig tröjan, jag tar det som att det kanske blev fel storlek då.

I dagarna tre

Nu har vi dragit av det sista kalaset för vår 5-åring, denna gång barnkalas. Jag är inte någon vidare lektant men barnen var duktiga på att leka själva till min stora förtjusning. Lite fiskdamm var det enda vi fick styra upp och det är ju den roligaste delen av ett kalas, fortfarande. Sonen kunde nästan inte sova igår och idag blev väntan på kalaset nästan olidlig. 
 
 
Temat för kalaset blev lite blandat, pirat och djur.
 
 
Två timmar av bus och och vad som verkade skoj, sonen tyckte bara att det var tråkigt när de åkte hem. Tar det som ett bra betyg. Nu ska vi pusta ut och vara tacksamma för att det det dröjer ett tag till nästa kalas.

Sist ut

Vi är nog bland de sista att julpynta, jag har inte heller så bråttom med det då man ändå är less dagen efter. I helgen är det kalas både lördag och söndag så det får vänta till efter det, nu var dessutom målaren förbi idag och sa att de troligtvis kommer på onsdag till veckan. Han sa förövrigt att han tror att det blir rätt fult, känns tryggt då vet jag att jag valt rätt! I och med detta ser jag min chans att  julpynta riktigt jäkla sent i år. Däremot så har jag traderat mig en till ljuskälla, en gammal jordglob.
 
 
Jag och de små bergsgetterna har hunnit vara ute en stund idag men snart blir det att städa lite inför festligheterna och att fixa fiskespö till fiskdamm. Det sistnämnda kan vara dagens viktigaste uppdrag. 
 
 

5-åring

Idag har vi blivit med 5-åring, vi har aldrig haft en sån förut men det verkar bra det med. Själv säger han att det inte känns någon skillnad mot att vara 4 år.
 
 
Så här ser en 5-åring ut i sitt habitat, gärna uppe i trädkojor. De låter lite mindre än 4-åringen, men hetsar snabbt upp sig och då åker ljudnivån upp. Tandmässigt är det lite torftigt för just detta 5-årings exemplar. De vill lära sig allt och kan man inte så sporrar självförtroendet till att man tror det ändå. De vill fortfarande vara nära sin familj och älskar kramar och pussar. Har klurat ut ganska mycket här i livet och kommer med förnuftiga kommentarer dagligen. 
 
 
 
5-åringen har firats med tårta, ballonger, paketet, besök och telefonsamtal. Nu ska vi snart äta hans önskemat, det blev låtsas pizza.

Urban idag

Idag har jag varit förbi på jobbet och sedan gav sig bebis och jag oss ut på stan. Jag älskar ju inte direkt julen, däremot så älskar jag meningen med julen, alltså julklapparna! Vad skulle meningen annars vara? Tänka på sina medmänniskor ska man väl alltid göra? Jaja, jag är fullt medveten om att jag är cirka 5 år när det kommer till julklappar och presenter. Jag tycker också att det är roligt att ge, inte bara att få. Det blev en liten kombination idag, jag köpte både till andra och till mig själv. Julklappasmässigt är jag nog halvvägs, är rätt nöjd med det 
 
 
Till mig själv blev det en liten lockask, alltid kul med tillskott till samlingen. Enda problemet är ju som vanligt platsbrist, trots att jag tillfört hela tre hyllplan i köket...
 
 
Medan vi förlustade oss på stan började killarna samla rill årets majbrasa, finns dock en risk att jag bränner den... snart. Ja, högen är det där som ser ut som en hårboll.

RSS 2.0