Valborg

Eftersom vi redan eldat vår brasa så fick vi leta upp en annan. Vi begav oss till Svensbyn där evenemanget började klockan 18, de flesta började lite senare och bebisen har för vana att sova vid 18.30. Nu var ju bara kruxet att elden inte skulle tändas förrän 19...
 
 
 
 
Vi strosade omkring, fikade lite och killarna gjorde sig nya bekantskaper. Sen var det ju detta med brasan då, det blåste kallt som f-n och 19.15 gav vi eller mest bebisen upp. Kanske tändes den aldrig då det blåste så pass mycket, men vi har det trevligt ändå. Nu ska jag trycka i mig en ansenlig mängd choklad och leta efter motivation till att ta itu med tvättstugan. Trevlig Valborg på er!
 
 
 

Även solen har sina fläckar

Jag älskar att bo på landet och skulle inte byta det mot något. Älskar friheten, utrymmet och att ha naturen runt knuten. Nu är det dock lite väl mycket natur här utanför, jordgubbarna uppätna av sork/råtta och nu har även tulpanerna fallit offer för en hungrig naturinnevånare, haren är skäligen misstänkt. 
 
 
Knoppen hade han lämnat kvar, men det var ingen tröst. 
 
Maken köpte 4 råttfällor för att bli av med ett av problemen iallafall. Han provade fällorna 3 (!) gånger mer eller mindre frivilligt på sina egna fingrar och han meddelar att de borde fungera. Han är så grundlig när han köper saker, lille maken.
 
 
Förlorar du en står det tusen åter. Det verkar vara ett riktigt råttår och de har haft tunnlar och bon både här och där. En katt hade inte varit helt fel...

Brunt

Förmiddagen ägnade vi åt att vara sociala, sen var det bara att sätta igång med att jobba, och för mig att vara arbetsledare. Maken började med att bränna i diket. 
 
 
Det var mer kul än nödvändigt, så jag påtalade vänligt men bestämt att det fanns annat som var viktigare...
 
 
... till exempel trädgårdsmöbler! De bruna möblerna matchar den än så länge bruna gräsmattan. 
 
Jag krattade lite här och där, och maken och jag hamnade i en diskussion huruvida det heter räfsa eller kratta då det är en räfsa man använder... Han har ju inte fel men nog säger väl de flesta kratta?! Nåväl sen fixade jag en bagagematta till bussen då vi inte haft någon. Det fick bli en specialare då vi ibland använder hela utrymmet bak i bilen och plockar ur två stolar. 
 
 
Jag och mattan tog en groupie. Mest låg jag väl där för att jag var glad att det var över, det var inte jättelätt att skära i den fördömda mattan. Nu finns det väl en risk att allt vatten vill rinna ner i hålen, men det är nog ändå bättre än ingen matta alls. 

Steg för steg

Eftersom det inte finns så många guider för hur man syr husvagnsdynor, så gör jag som inte kan nåt alls en. Kanske kan det hjälpa någon, om inte annat hur man inte ska göra. Detta fungerar iallafall för mig. 
 
Jag började med att klippa ut tyget med cirka 10-15 centimeter över till baksidan. 
 
 
Jag sicksackade med en vanlig polyestertråd, de andra sömmarna syr jag med möbeltråd.
 
 
Jag stack ned nålar i tyget genom dynan för att hålla det på plats. Jag nålar det med avigsidan upp.
 
 
Sen nålade jag hörnen så tight jag kunde utan att sticka genom dynan. 
 
 
Sen tog jag ut riktningen med hjälp av de nålar jag satt i hörnen och sydde tvärs över. Överskottet klippte jag bort med en liten marginal som sicksackas.
 
 
Såhär ser det ut på baksidan. Den ska fästas med kardborrde, om det sitter bra får jag meddela efter vi använt dem ett tag. Plan b är att tråckla. 
 
 
Hörnen
 
 
Framsida. Nu är det bara att fortsätta med femtioelva till då...

Tjuvstartat

Igår brände vi en löv/gren/kvisthög på vår äng. Detta var i ärlighetens namn tredje gången vi försökte bränna den, först maken sen jag och igår var det åter min tur. Tanken var att vi skulle bränna den innan all snö försvunnit och brandrisken är lägre, nu närmde det sig, dock är allt helt dyngsurt. De första försöken var fina och miljövänliga, igår var vi lite frustrerade och fuskade lite. 
 
 
Den här bilden visar en väldigt falsk bild av förloppet, så här bra brann det bara cirka 10 minuter sen var det bara små eldhärdar kvar. Jag höll på i 7 timmar till och från med den förbannade högen. Normalt tycker jag att det är ganska trevligt att elda men det blev lite för mycket av det goda igår. Efter jag duschat kände jag mig fortfarande inrökt...
 
 
Jag blev färdig till slut iallafall, så nu får det gärna fortsätta att tina och torka upp. Nu inväntar vi lite främmande och hoppas på bättre eldningslycka nästa år. 

Guldspiror

Denna tid på året är nog egentligen den bästa på året, detta trots att jag är en stark sommarförespråkare. Det gör inte så mycket att det är dåligt väder, det är ju vår och det hör till, ingen stress över att sommaren är här och att man ska ta den till vara så gott det går. Sommaren är fantastisk men man hinner inte riktigt med så är den slut. 
 
 
Imorse när vi vaknade var världen åter vit men det gjorde inte så mycket då solen gassade och graderna steg. 
 
Den lilla blåa byrån jag köpte på loppis hittade snabbt sin plats och den var ju ganska given. 
 
 
 
Blått till det blåa rummet. Benen hade en trägäng och var bara att skruva av och på efter sprayning, mycket bra konstruktion. Nu matchar benen spegeln som redan hängde där. 

Råttor och permafrost

Idag har vi börjat att påta lite i trädgården, jag kör en ganska omild metod, jag krattar helt sonika. Det har fungerat hittills, så jag fortsätter med det. 
 
 
 
 
Sen blev det lite tråkigt när jag kom till jordgubbslandet vi anlade förra året. Många av plantorna var helt utplånade och ersatta med råtthål. Åhhhh! Skit också, förra året fick vi inte många gubbar för att landet var nytt och det lär vi ju inte få i år heller. 
 
 
Lite tråkigt var det också att vi tydligen har permafrost där julgranen står. Slet och drog som en galning men det pös bara lite i hålet, den får väl stå och luta till midsommar då...
 
För att trösta mig själv så drog vi på mitt favoritmissbruk, loppis!
 
 
Nu har vi 6 stycken teakspeglar om jag räknat rätt och det är ju absolut inte en orimlig mängd. Nu ska jag ut och spraya benen till byrån i guld då de var lite ojämt målade.

Hörn

Igår började jag så smått med dynorna till husvagnen. Verkligen så smått, jag har sicksackat ett tygstycke sen tog jag paus. Upptäckte att jag bara beställt en del av kardborren så då försvann den lilla inspirationen jag hade till att sy, men den skall väl återvända i sinom tid. Symaskinen var ovanligt samarbetsvillig, så den ligger på plus.
 
 
Den gamla klädseln är i ganska gott skick men väldigt blekt. Den kommer att sitta kvar under. 
 
 
Till barnkammaren har vi (läs allsmäktige Tulan) valt denna kulör. Nu ska jag bara lista ut hur jag lättast och minst fult löser det i hörnen. Knapparna har jag tagit bort och det blir släta dynor då det blir svårt att få till det om de ska vara avtagbara. Med tre barn under 6 år är det nästan en nödvändighet. 

Ett steg fram och två bak

Vi upptäckte ju att det tidigare varit fukt i barnkammaren i husvagnen, när maken började riva så var det även i golvet. Han undrade om jag blev besviken över att det var lite värre än väntat men nej ack nej. Det är ju inte mitt bekymmer, han får äran att bidra lite på insidan han också. På det stora hela är det ju bara positivt, han får egentid, han får sätta sin prägel på isoleringen och han får känna sig delaktig i insidan av vagnen.
 
 
Lite nya reglar, frigolit och skivor ska på efter att vagnen är tätad, annars är det nog inte så stor idé då den i nuläget inte står under tak.
 
 
Trots att arbetet inne i vagnen avstannade för min del så kommer jag inte att vara sysslolös. 11 meter möbeltyg har anlänt, nu är det bara att kraftsamla och sätta igång. Dekorplasten (den prickiga rullen) kommer att pryda kylen såsmåningom. 

Nytt

Idag har jag varit in på jobbet och skrivit på min uppsägning. Mycket blandade känslor men jag hoppas att jag tagit rätt beslut och det lär ju visa sig. Jag tycker inte alls om att byta jobb men nu blev det så igen, nu hoppas jag att det dröjer länge till nästa gång. 
 
Det nya jobbet får dock vänta till Januari nästa år innan jag börjar om efter föräldraledigheten. Jag går från psykiatri till äldreomsorg, från landsting till kommun. 
 
Nu laddar vi för helg och håller tummarna för fint eller åtminstone hyfsat väder för utearbete. Både husvagn och trädgård står på "att göra" listan.

Stugfynd och gåvor

När vi var i stugan sist så tog jag hem två plagg. Nu är de upptvättade och i full rullning i garderoben. Himla tur att min mamma hade så god smak då kläderna är från 70-talet och det är kanske inte min absoluta favorit. Lika tur är det att jag har samma storlek nu som hon hade då. 
 
 
 
 
Två röda blusar är aldrig ett dåligt tillskott. De flesta av mina favoriter i garderoben kommer nog från mamma. Jag tog även hem en fantastisk klänning men den har jag visat tidigare. 
 
Sen fick jag helt fantastiskt porslin idag. En bekant hade tänkt på mig när hon såg delarna, och gav det till mig! Jag blir alldeles rörd! Bästa överraskningen på länge. Blodtrycket gick upp rejält och enligt maken ändrade jag hudfärg och hyperventilerade lite, men kan man göra annat? 
 
 
Gustavsberg Prunus och Rörstrand eden. 

Luckor

Nu när det blev lite mer jobb inne i husvagnen så passar jag på att måla luckorna med häftgrund och det gör jag i garaget.
 
 
 
 
Dörrarna in till Barnkammaren är de enda rutorna som ska vara kvar, så de maskerades.
 
 
På "glaset" ska det senare på en skiva som ska tapetseras  a la spegeldörr. 
 
 
Två dörrar återstår, de rymdes inte riktigt och sen baksidan på alla. Totalt lade jag ner cirka 3 timmar och jag håller tummarna att det ska räcka med ett lager färg på häftgrunden men det kan jag nog se mig i stjärnorna om. 
 
 

Olydig

Jag fortsätter att trosa förkylningen och idag stod det inköp av ny cykel till sonen på agendan. Vi drog till grannkommunen och biltema.
 
 
Pappan var olydig i butiken och hade sönder en cykel som uppenbarligen inte är anpassad efter 39-åringar. Notera att han håller styret i handen, som tur var gick det att laga. Han får sitta i bilen nästa gång vi är och handlar. Alla fick glass efteråt, trots att regnet vräkte ner. Nu får väl den lilla röda cykeln ligga till sig i några dagar i garaget innan den skruvas ihop. 
 
 
Sen är jag pinsamt nöjd över dagens hårvalk som stod emot regn och rusk. Bästa frisyren för dåligt väder! Ja eller helrakat då, det funkar också bra, dock inte så snyggt på mig med plattskalle. 

Startskott

Idag har jag börjat måla häftgrund i husvagnen. Väggar, inredning och tak ska målas. Maken retas tillbaka nu, då jag också fick "egentid". Jag avskyr att måla, och sånt jag avskyr, typ rensa avlopp delegerar jag till maken. Denna gång kändes det dock som att får bita i det sura äpplet då jag har ansvaret för insidan.
 
 
 
Täckt och klart.
 
 
U-soffan.
 
 
Det blir ju inte jättesnyggt efter ett varv med häftgrund, men det ska väl bli sen när färgen kommer på.
 
 
Sen blev det lite tråkigt... Jag har pillat och dragit i allt som verkat sitta löst, här var det väldigt löst. Träet är helt slut, det har tidigare varit fukt men nu var det kruttorrt. Maken åker dock på att byta skivan och isolering, han säger att det nog ska gå bra. Tur i oturen var ändå att det inte verkar vara någon mögeltillväxt, att det skulle vara stor risk för fukt i en gammal vagn det visste vi ju. Bara att ta nya tag!

5 minuter eller månader

Idag klädde jag om en stol i marimekkotyg, det satt tidigare en grön historia där. Sammanlagt tog det cirka 5 minuter men då fuskade jag genom att be maken hämta häftpistolen från garaget. 
 
 
Sen började vi med det betydligt större projektet: husvagnen. Luckor har skruvats ned, gardiner tagits bort (permanent) gångmattan kastats bort och så vidare. 
 
 
 
 
Jag inser att det inte finns en chans att vi klarar oss på en hink med häftgrund, så jag målar upp det vi har så får vi köpa mer till veckan. Sektionen med dörrarna kommer att vara bruna, så även bänkskivorna. Men ALLT annat ska målas, även taket. I tanken kändes det som ett litet jobb, det är ju bara en liten husvagn men nu känns det kanske lite, lite större än vad jag skulle önska. Det mesta blir ju bra i slutändan, hoppas på det även i detta fall. Imorgon är det rivstart som gäller! 

Då och nu...

Innan jag fick barn var det lite annars än vad det är nu när man blev sjuk. Det innebar att man låg i soffan hela dagen, drack lite te, såg dag-tv, tyckte synd om sig själv, sov en stund. Barnen har varit friska ett tag nu, men hos mig trivs viruset riktigt bra, lite för bra. Man blir lite bättre nån dag och sen sämre igen. 
 
Det är bara att köra på som vanligt, inte vila, däremot tycka lite synd om mig själv och svepa lite för varmt te. En flunsa är inte farlig men oj vad trött jag är på den nu.
 
Nu är både tyg och tapet beställd och väggfärgen bryter vi när tapeten kommer då den ska gå ton i ton med den. Vi har även valt färg till randen på vagnen som verkar kallas midja(?). Den blir en lite mörkare turkos för att avspegla insidan. Imorgon ska vi provmåla med häftgrund på luckor och vägg bara för att ser om det fungerar. 
 
 
Det var lite svårt att få tag på mörkorange möbeltyg så vi fick kompromissa med röd, men det blir nog bra till gammelvagnen ändå. Tyvärr var leverenstiden på tyget ganska lång men jag hoppas att det hinner komma under nästa vecka då maken är ledig. Kombinationen 3 små barn, dåligt tålamod och sy dynor är inget vidare så det är nog bäst att maken är hemma när jag skapar. 

Vilseledd

Idag har vi så smått börjat med inköpen till husvagnen. Det blev lite porslin, ljusstakar och en matta. Sedan tidigare har maken köpt lite tråkiga grejer som tätningsmassa, lyktglas och sånt. Mitt ansvar är ju insidan och hans utsidan, passar oss perfekt däremot så rådfrågar vi varandra hela tiden. Kors i taket blev det när jag köpte nytt porslin!
 
 
 
 
Ett krux är ju bara att nu när jag diskat upp skålarna så växte kärleken till lite till och nu vill jag inte alls ha dom i husvagnen. Jag vill ha dom inne så att jag kan få se dom varje dag och inte bara när vi campar. Maken har ju tidigare lurat mig genom att köpa en Irus som han skulle sälja direkt, som fortfarande är kvar så detta är ju av ett mildare slags bedrägeri. Så åter igen är vi utan porslin i husvagnen, men jag funderar på att bara köpa ett gäng till eller kanske köpa den andra färgställningen som var vit och blå. 

Friden är över

När jag fick mitt första barn var jag väldigt sugen på alla framsteg som de små liven gör, prata, äta, gå och så vidare. Dels var det nog en osäkerhet som förälder, följer mitt barn med utvecklingsmässigt? Sen visste man ju inte riktigt vad som väntade. Nu när jag är på nummer tre är det inte så viktigt, det kommer när det kommer. Nu har bebisen på bara några dagar lärt sig att bemästra konsten att masa framåt, tidigare gick det bara bakåt. Friden är med andra ord över. När de är små så vet man alltid var man har dem, där man la ner dem. När de väl har lärt sig att springa och prata så ser man tillbaka på bebistiden som en lugn och skön tid. 
 
 
Sen blir de snabbare än en oljad blixt på nolltid, man kan inte släppa med blicken. Nu väntar några år av ett ständigt passande och manande... på en till. Men det är tydligen bra med vardagsmotion, och kul för bebisen att ta sig runt lite. 

Polaren

I fredags kunde vi äntligen hämta vår husvagn, en Polar 550 från 1978. Bilderna är inte så bra men till mitt försvar så hade jag bråttom och det är väldigt svårt att få bra överskådliga bilder i ett så litet utrymme. Just nu går avfuktaren i den och alla dynor ligger huller om buller så att ta nya bilder är inte aktuellt. 
 
 
 
Le u-soffa som ska kläs om i mörk turkos.
 
 
Barnkammaren. 
 
 
Lite av köket.
 
 
Le dammsugare.
 
 
Och till sist badrummet. Jag funderar på att ha kvar den härligt skeva färgkombinationen ljuslila och grön, men vi får se. Prio sist iallafall.
 
På onsdag ska vi till målaren och beställa tapet och inhandla diverse färg för olika ändamål. Tak, väggar och den fasta inredningen ska målas och dekorplast ska sättas på  bland annat kylskåpet. Maken har ansvar över utsidan och där ska det tätas om, tvättas och målas lite.

Tävlat

Nu har vi, alltså jag och barnen kommit hem efter påsk-firande i stugan. Pappan fick vara hemma och jobba som den familjeförsörjare han är. Vi åkte på fredagen för att vara i god tid till pimpeltävlingen som var på lördagen. 
 
 
 
 
Glada i hågen men fiskelyckan lyste med sin frånvaro, jag höll ut i hela 20 minuter sen gav jag upp. Storkillen var nog den som ryckte i spöet längst, tyvärr utan framgång. Fina priser fick vi ändå. 
 
 
Som vanligt fyndade jag fina kläder i stugan. Här en klänning med en liten isydd tyll som min mammas faster ägt, den katastrofala bilden gör den icket rättvisa.Två blusar fick också följa med hem. Nu ska vi pusta ut i soffan och imorgon fortsätter inventeringen av husvagen som nu står på vår gård! 

Blandrasen

Idag har jag och äldste sonen fixat ett påskris. Lillasyster agerade övervakare och sabotör vid denna aktivitet. 
 
 
Sonen med sekatören i högsta hugg. Alla fingrar och dyligt sitter kvar kan tilläggas.
 
 
Den inbillade friske tog en slälfi i solskenet. Nu har jag bestämt mig för att jag inte har tid med sjukdom längre så nu är jag frisk på heltid. Jag fortsätter dock med placebo nässpray och placebo halstabletter, bara för att.
 
Det blev en ganska stor pjäs, enda stället den rymdes på var i fönstret.
 
 
Påskriset är en blandras, en äppel-björk! Det får stå tills jag och maken känner av allergin, då åker det ut.
 

RSS 2.0