Galenskaper

Hemmavistelsen fortsätter, nu börjar det tära på mig. Så pass att jag bakat idag, nu är jag nära galenskapens rand. I ärlighetens namn är jag ganska bra på att vara hemma, det är nog mer att man inte har möjlighet att välja som är jobbig.
 
Muffins är det enda jag behärskar och egentligen så behärskar jag inte det heller men de är lite mer förlåtande när man inte följer recept. Två sorter blev det idag, en choklad och en äpple, en undergräddad och en övergräddad. De blev rätt goda ändå, perfekta till små barn en som kladdar nåt enormt och en som smular.
 
 
 
 
Nu är det bara ett barn som är okry så det finns hopp om liv. Imorgon har jag kanske tre friska barn och en molnfri himmel. 

Åkomma

Nu är det helg och jag och barnen kommer att vara hemma, hela helgen. De blev nämnligen sjuka igår, någon slags magåkomma. De är dock lika pigga som vanligt, möjligen att de sov lite längre imorse. En liten utevistelse blev det trots svinkallt ute och lite sjuka barn, solen var ju framme så då är det bara att passa på ändå. 
 
 
Till och med jag hade mössa på mig, barnen trodde inte att jag hade någon mössa. Ack så fel de hade, jag har flera men jag använder dom aldrig...
 
 
Denna son tog på sig två, för säkerhets skull. 
 
 
Vi satte upp ljusslingan i den lilla granen.
 
 
När vi hängt upp lamporna och fått i oss lite solljus var det dags att gå in på toaletten...
Trevlig helg!

Hugga sig en gran

Det enda julpyntet jag är riktigt peppad på är en utegran, kanske mest för att det är ganska kul att såga och fälla träd. Vi har många små fina granar på vår mark så inget stölgods här inte.
 
 
Maken fick i uppdrag att spetta ett hål för granen. Vi eldade lite först så leran skvittrade rätt bra när han spettade, tur att det inte var jag... Nåväl, lille sonen ville också såga.
 
 
Han brås på mor sin. Den är förvånansvärt vass den lille där.
 
 
Alltså nej, vi tandemkissar inte i skogen. Vi sågar en liten gran tillsammans.
 
 
 
 
Så nu var den på plats, det blir köpa lite lampor åt den imorgon.

Ingen docka

Jag har ju två pojkar och en flicka. Tidigare har jag på håll beundrat och varit lite avundsjuk på flickavdelningen på klädaffärer. Nu när jag har en flicka så förstår jag inte varför jag kände så, det måste ha berott på okunnighet. Jag gick ju aldrig så nära att jag faktiskt såg vilket sortiment de hade. Nu vet jag! Grovt generaliserat så är det rosa, vitt och lite glitter. Och materialen sen! Det är ofta vad jag skulle kategorisera som utklädningskläder, stora otympliga klänningar i plastig polyester. Det kan väl vara gulligt en liten stund för kul skull, men med tanke på mängden av den typen som finns så ska man visst klä små flickor i sånt. 
 
 
Jag vet att jag inte behöver köpa det men det vore kul om utbudet var lite mer varierat. Vår flicka får sin variation främst genom att hon får ärva av sina bröder och blandar det med lite nya "tjejiga" kläder. Sen när hon blir större får hon välja själv, och garanterat kommer hon vilja ha stora polyester klänningar. Jag vet det, men än så länge är det jag som bestämmer!

Förebild

Imorse ringde ingen väckarklocka, när sonen kom in till mig och bebis skulle vi redan vara på dagis. Ööhh, vill du vara hemma från dagis idag? Åh, vilken fin förebild man är. Han gick iallafall med på att vara hemma idag, jag hade ingen större lust att stressa iväg med alla barnen. Ärligt så har jag inte några jättebra bortförklaringar det blev bara så och jag är väldigt bra på att förlåta mig själv så jag kommer över det. Det aldrig hänt förut och kommer förhoppningsvis inte hända igen. Skönt med sovmorgon ändå!
 
 
Förebilden liggandes i babygym med bebis. OBS! Halsbandet aka kättingen håller inte på att beröva mig livet, det ser bara ut så...
 
Annars så är det grått, trist och blött ute. Men ingen snö! Man ska alltid hitta något positivt.
 
 
Nå, inspirationen är på noll men trots detta så blev det pyssel idag. Mellanbarnet målade sig med tuschpenna i ansiktet och den äldsta gjorde ett armband som han rev ut då han inte blev nöjd. Tur att det inte är resultatet som räknas... 
 
 

Återbruk

Idag blev mina hyllor gjorda av den gamla ytterdörrens foder klara. Konsollerna inhandlades och sprayades i guld. Eftersom vi snart ska tapetsera om så kan det ju verka onödigt att hänga upp dem, men jag tänker att då vet vi hur vi ska göra nästa gång. Var det värt all slit, svett och tårar? Nu kanske jag överdrev en liten aning, cirka två timmar har jag nog lagt ner på den och det är rätt tillfredsställande att ha gjort något själv. Att materialet till största del är sådant som skulle hamnat på tippen känns också bra. Är den då lika snygg som en stringhylla? Inte på långa vägar, men det gör inte då mycket. 
 
 
Rätt kass bild tagen med blixt, men man ser förhoppningsvis typ hur den ser ut. 
 
 
 
En betongekorre fick sig lite färg också. Nu ska jag väl ändra om på hyllorna några varv, så blir det nog bra.

Balans

Nu börjar midjemåttet närma sig mer normala nivåer, det är lite kvar men inte så mycket. Detta innebär att jag kan börja om att köpa gamla kläder. Det finns en väldans bra sida på fejjan med kläder för kufar, eller jag menar retro intresserade med ett finare uttryck. Denna kjol kom i brevlådan för kanske en vecka sedan. Min motsvarighet till täckbyxor, en lite längre kjol i ullblandning.
 
 
 
Man kan nog säga att jag har kamouflagekläder på mig idag, tycker att jag smälter in riktigt bra. Den sista bilden försöker att illustrera hur skön och vid den är. Den kan också illustrera att jag har bra balans... Möjligen även att det ser ut som att jag är i obalans. Ja, svaret ligger i betraktarens ögon. 
 
Trevlig helg!

Världens starkaste man

Idag har vi varit hela familjen på Teknikens hus i Luleå. Den äldsta sonen har ganska länge velat dit igen men det har liksom inte blivit av, förrän nu då. Sen är det ju inte bara tråkigt för föräldrarna heller, vilket är en fördel då det brukar gå några timmar där. 
 
 
 
 
Det gastades "may day" med jämna mellanrum från cockpit, men det blir väl lätt så när det är två småbarn sitter bakom spakarna.
 
 
Här är då världens starkaste man, och ja, jag tvingade honom till denna pose. Nej, han är inte jätteglad över att den hamnar på bloggen men värre saker har väl hänt. 
 
 
Och här jag och bebis med en socka, som vanligt. När tvååringen som inte sovit middag själv erkände viss trötthet åkte vi hem. Då var han med andra ord attacktrött och inte på jättebra humör men det gick det också.

Jobbig

Ibland blir jag så trött på mig själv. Jag kom på att jag inte skulle köpa någon stringhylla utan att jag skulle bygga en själv av de gamla fodrena i teak från vår ytterdörr. Jo, just det. 
 
 
 
Maken var inte hemma och ska vi vara helt ärliga så är det inte direkt pedantisk ordning i garaget. Först hittade jag bara en pytteliten hyvel, men det fanns en större som tur var.
 
 
 
Sen slipade jag lite, tanken är inte att det ska bli helt perfekt utan att man ska kunna ta på den utan att få stickor. Fyra av sex bitar har jag fixat till idag, då är det bara kvar att limma ihop dom, olja in, köpa konsoller, spraya konsollerna i guld och skruva upp dom. Allt detta istället för att klicka hem från tradera... Vi får se när den blir färdig, dessutom blir det nog snyggare med en stringhylla men vad gör man inte för att återvinna och känna tillfredsställelsen man gjort något själv.
 
Sen lärde jag mig också att trots att man vägrar arbetskläder så kan det vara klokt att ha något annat än mockaskor på sig när man slipar.

Sprayat

Igår efter jobbet köpte maken sprayfärg till mig. För några dagar sedan hittade jag en jättestor bonbonjär, den rymde 1,5 kilo godis upptäckte vi. Formen var väldans fin, men färgen i tråkigaste laget.
 
 
 
Många äpplen blev det. Det röda sprayade maken för någon vecka sedan och nu var det bara resten kvar.
 
 
Fyra varv med färg blev det och ändå är det inte helt täckande... Jag ville som vanligt få det gjort snabbt så jag sprayade i mörker utomhus med allt vad det innebär, vind och när sista lagret kom på var det minusgrader. Men jag blev ganska nöjd ändå, helt klart bruksskick.
 
 
Lite rinnigt men det är bara att vända den sidan inåt. Nu funderar jag på nästa projekt.

En sockerbagare

Idag har barnen får sin årliga dos med julbak. Traditionsenligt har vi varit hos min kompis som förbarmar sig över mina barn som annars aldrig skulle få uppleva detta. Julbak har jag aldrig ens provat på. 
 
 
 
Fem barn knådade, kavlade och åt deg för glatta livet. Vissa åt kanske mest deg, med det gick bra det också. Ärligt så är ju degen godare än slutprodukten.
 
 
 
Det var även julpyntat till viss del så julstämningen var på topp, bara jul-musiken som saknades, och den om något kan man klara sig utan. Jag julpyntar ytterst modest, så nu har barnen fått en dos som jag hoppas räcker ett bra tag för det känns lite tidigt. Helst skulle jag vara helt utan, men barnen vill gärna ha så då får dom väl det då. 

Autosol och Pierre

Min mamma bad mig att polera två mässings lampetter som fanns i stugan. Detta mot att jag får en annan mässings lampett, nämnligen denna från skultuna:
 
 
Självklart antog jag denna utmaning! Den ovan är ju jättefin, en Pierre Forsell. Mässing är dessutom så fint och så underskattat. Jag lider inte alls av lite poleringsjobb heller, det känns bra att återställa gamla sakers forna glans. 
 
 
 
De var mörka, fläckiga och glanslösa innan. Men efter en god stunds idogt putsande fick jag ett rätt bra resultat.
 
 
 
Många papper senare och mycket autosol senare så fick jag bort nästan alla fläckar, de blev ljusare och ganska blanka men jag ska dra på ett varv fulgentin också. Men gör inte idag det du kan göra imorgon,så det får vänta. 

Överlistad

Idag har vi varit och hämtat ännu en tvåhjulstraktor av fabrikatet Irus denna gång i Arvidsjaur. Maken hade sagt att han mest var ute efter redskapen som följde med och att han tänkt sälja själva maskinen. Ja, allt lät så bra det var ju inte konstigt att jag köpte det.
 
Vi åkte iallafall till ett garage och hämtade tingesten, men redan innan vi startade bilen så anade jag oråd. Maken var själaglad och pratade om hur fina däck den hade (!). Min direkta reaktion var att säga att: Den ska du ju ändå sälja. Svaret jag fick var nja... 
 
 
Skitdålig bild men jag lovar, den är inte särskilt snygg i något tillstånd. Den stora hårrullen är för övrigt en sop.
 
Nä, men då har vi inte mindre än tre tvåhjulstraktorer, kul att maken är nöjd ändå. Vi har med andra ord båda egenskapen att dra hem gamla grejer... 

Effektiv kreativitet

Jag är inte särskilt kreativ, skapandeprocessen  tar för det mesta för lång tid för min smak. Det ska gå fort och en liten insats ska ge relativt stor avkastning. Det är sällan de tu går ihop. Att låta något växa fram är inte min grej med andra ord. Men idag har jag pysslat lite.
 
Då jag ändå varit inne på tapeter så fortsatte jag med det. En vanlig pall från Ikea som målat naglarna på (och missat en del?! Väldigt konstigt) var redo för ommålning eller kanske kaminen. Målning är inte särskilt kul, så det blev tapet istället. Som den vane bloggaren jag är så togs inget "före kort". Men såhär blev resultatet.
 
 
 
 
Den lackades med båtlack så att det ska hålla lite. 
 
 
Denna fina tapet har vi ju nere i kontoret/gästrummet och nu får pallen flytta upp till killarnas sovrum. 

Beslut

Nu är beslutet om tapet taget, målaren är kontaktad och tapeten beställd. Det blev Orla Kiely, det blir nog bra. Tyvärr så hade målaren lite dåligt med tider så vi får nog vänta någon vecka. Tålamod är ju inte riktigt min grej så helst hade jag ju velat ha det gjort igår. 
 
 
I still med övriga huset så fegar vi inte, drömmen är ju sedan att byta köksluckor till den ljusgröna nyansen, byta till vitt kvadratiskt kakel och virrvarr bänkskiva med teakkanter. Men det får bli senare när alla barnsäkerhetsgrejer inte behövs längre. 

Stig eller Orla

En sån här otroligt grå vardag känns det som att vi gjort ett för mesigt val av tapet till köket. På ett sätt är det väl bra då att vi inte ens fått offerten ännu, å andra sidan känns det som att vi aldrig blir riktigt säkra på valet av tapet. Det är ju trots att en av de större frågorna i livet, i likhet med "Vad är meningen med livet?" "Finns det liv i rymden?" och "Vågar jag permanenta håret?". 
 
 
Grått, lite blött, men ingen snö! 
 
Vi har aldrig ångrat våra lite djärva tapetval så varför ska vi fega i det rum vi är i mest? Vi gillar väldigt mycket den vi har nere i gästrummet/kontoret:
 
 
Vi har en blå/gröna, men den finns även i gul/rosa, man blir då glad av den.
 
 
Det är dessutom väldigt liten tapetyta så den blir nog inte för överväldigande (allt är relativt, i källaren har vi den på alla väggar.) Det som talar emot den är att jag helst vill ha någon blå nyans med. 
 
 
Då har vi ju Stig Lindberg. Vi har redan två tapeter ritade av honom i huset så då följer vi ett tema. Möjligen att denna också blir lite för lite på något vis.
 
 
Detta är makens favorit och kanske min också. Men som med alla stora frågor finns det inga definitiva svar (än) så vi får ta det som känns rätt för stunden när det är dags.

En busschaufför

Igår var vi och köpte minibussen vi var och kollade på för någon vecka sedan. Den skulle fixas till lite så därför har vi fått vänta och vänta  och vänta... Men nu är den klar! Bilen fanns i Kalix så det blev en dagstur. 
 
Premiärturen gick ner på stan för att äta lite lunch. Jag körde nyförvärvet och maken den gamla. Någonstans i en rondell gick det fel jag hamnade på en enkelriktad gata och mötte tydligen polisen, men det märkte jag inte utan det berättade maken senare. Jag var så fokuserad på att ta mig därifrån att jag inte såg att de skadade på huvudet åt mig. När jag då skulle parkera ställde jag mig där det var parkeringsförbud men jag insåg snabbt mitt misstag och flyttade mig. Sådär går det nästan jämt när jag kör utan gps eller någon att fråga. Jag saknar lokalsinne men har en alldeles speciell fallenhet för att hitta enkelriktade gator. 
 
Jo, men annars fungerar bilen bra. Synd bara att den som köpte bilen ny tyckte att en minibuss skulle göra sig bra i ljus klädsel, ni med barn eller söliga vuxna förstår vad jag menar.
 
Här kommer en bildkavald tagna av sonen 4 år. Håll till godo!
 
 
 
 
 

Lösningen på alla problem

Jag har kommit på lösningen på alla mina problem! Eller kanske inte alla men det allra viktigaste, att jag har väldigt dåligt med plats för allt gammalt porslin jag drar hem. Trots 19 skåpdörrar finns det nästan ingen plats, och jag vet att hyllan bara ytterligare befäster mitt porslinsberoende men vill ha den ändå! Mitt vitrinskåp är också rätt fullt så jag kan inte se alla mina fina saker. Lösningen: Jag ska köpa en till stringhylla och sätta upp i köket, det blir efter vi tapetserat om så jag har lite tid på mig att hitta en.
 
 
Vi har dåligt om väggyta i köket så detta är den enda väggen som den kan hänga på. 
 
Storebror har vi lämnat på dagis och jag och de små barnen åkte på en liten ragg efter dagislämnandet. Lillasyster somnar fint efter en liten tur och då är det bara att lägga henne i barnvagnen, mycket smidigt. 
 
 
 

Klarade oss

Snöovädret som dragit fram missade oss som tur var. På en del prognoser såg det ut som att det kunde snudda oss men vi klarade oss. Det betydde att vi även idag kunde gå ut i skogen. När snön kommer går det inte eftersom jag går med barnvagn. Vi gick och inspekterade ägorna. 
 
 
Sonen tyckte att det var kul i cirka 10 minuter. Ja, nä men då ville han bli buren hem igen. Lite svårt när man går i terräng med en barnvagn också, men eftersom jag är sjukt stark så gick det bra. 
 
Nää, det blev att med lite lock och pock få honom att gå för egen maskin. Ingen grät, skönt. Tur att vi hade bananer hemma att muta med. Jopp, mutor är ett underskattat medel att ta till vid barnuppfostran. När pedagogiken sviktar får mutan ta över. 
 
 
 
Nu ska vi snart väcka pappan som har jobbat natt och ikväll ska vi se de sista avsnitten av Hannibal. 

Kinesisk


 
På eftermiddagen idag föreslog jag till den äldsta sonen att vi skulle lyssna på lite musik. Han fick välja vad han ville i hela världen (Youtube). Nån som kan gissa vad en snart 5-årig kille ville lyssna på? Yohio kanske, eller Elvis då han hjärntvättats av mamman? Nä! Han ville lyssna på kinesisk musik med mycket flöjt. VA! Jo, det var bara att leta fram lite traditionell kinesisk flöjtspel. Nöjd var han. Att han har en egen smak är ju ändå bra och att han inte följer strömmen är ännu bättre.
 
 
Här är förövrigt min favorit för tillfället. Inte så bad ass, men bra ändå.
 
Idag har det först regnat på morgonen och sedan blev det sol så den snö som var kvar for rätt fort.
 
 

I solen såg man att det kläcktes mygg eller flugor. Perfekt, några färre till nästa år. Jag är ju som alltid nöjd över att snön far, att det blir ljusare väger inte upp att det är snö. Aldrig! Sonen var däremot lite ledsen över att bobben var obrukbar. Den kommer snart ändå och ligger kvar väldigt, väldigt länge. 
 
 

Över

Idag har jag haft det sista kalaset för denna gång. Är riktigt nöjd med årets födelsedag, som vanligt. Nu är även sonens höstlov och makens ledig-vecka slut, vardagen börjar imorgon. 
 
Mitt största bekymmer just nu är att maken jobbar natt och att vi då inte spenderar kvällarna tillsammans förrän på onsdag och jag vill se klart Hannibal. Stackars mig! Vi har bara 4 futtiga avsnitt kvar sedan får vi vänta tills nästa säsong kommer ut. Är ingen van serienötare men detta var bara så bra (och brutalt) och ja, det fungerar mycket bra med Mads som Dr. Lecter trots att man sett den briljante Herr Hopkins i samma roll.
 
 

RSS 2.0