Första gången

När man är nyfödd är det rätt många saker man gör för första gången, idag blev det första besöket på Svensbyliden för bebisen. Temperaturen ligger idag bara strax över 20 så nu går det att göra saker. 
 
 
Ute ur den mer eller mindre självvalda husarresten! Bebis tyckte också att det var jättekul! (eventuellt sov hon hela tiden och kunde inte bry sig mindre). 
 
 
Samtliga familjemedlemmar av manligt kön betalade för att åka traktor med vagn. Vi har både traktor och vagn hemma på gården...
 
 
Store storebror provade smedsyrket, som fick gott betyg.
 
 
Farfarn och hästen var lediga idag men det kom ett ganska imponerande ekipage med tre hästar. 

Middag med levande ljus

Årets kraftigaste åskväder har dragit förbi här idag. Precis när middagen var färdig på spisen gick strömmen, tur i oturen. Vi fick äta middag med levande ljus som enda belysning och det var väldigt mörkt ute på grund av åskan. Jag hatar det! Jag vill se vad jag äter, vilka jag sitter med och vad jag gör. Jag vill ha ordentligt med ljus, hela tiden inte bara när jag äter. Ja, till och med jag ser på film, inte alltid till min omgivnings belåtenhet men det händer väl att man kompromissar....
 
 
Lite mindre kul var det ju också att en björk lade sig och vilade mot pilen när det åskade och blåste. 
 
 
Men efter regn kommer solsken och det var ju en jäkla tur att den vilade mot pilen och inte skallade inglasningen! 

Planering

Livet tuffar på i en lite makligare takt än vanligt, det blir väl lätt så med en nyföding och temperaturer vid 30 varje dag. Just nu längtar jag efter en dag med 22 grader och växlande molnighet, hemskt men sant. 
 
 
Dagens höjdpunkt för killarna är att få åka hjullastare med pappa och planera ut lite mer matjord.
 
Livet med en bebis är ganska skönt, lillasyster är redan en så självklar del av vår familj. Hur kunde vi vara utan henne? Det går väldigt bra för bröderna också, än så länge ska väl kanske tilläggas. 

Välkommen!

Jag blev trots mina farhågor inte kvinnan som aldrig slutade vara gravid. Igår morse föddes vår dotter! Hon kom med buller och bång efter bara 55 minuter inne på förlossningen utan snitt och utan bedövning. Det sistnämnda är inte att rekommendera alls faktiskt men det fanns inte riktigt tid för det.
 
 
Efteråt firade vi med Hamburgare. Jag hade lätt slukat en hel ko efteråt men fick nöja mig med detta. 
 
 
Den stolte fadern med den håriga avkomman. Kalufsen förklarar kanske halsbrännan. 

Badkarstemperatur

Vi har varit på stranden idag, det är mer eller mindre en nödvändighet i denna värmebölja. Trots att det var loppis alldeles intill stranden så orkade jag inte uppbringa någon energi till att ens gå och titta (!). Med andra ord är det jäkligt illa nu. 
 
Båda barnen badade massor idag och mamman blötte sig till knäna ungefär, det betyder att badtemperaturen var i klass med badkar. Då det är väldigt långgrunt så värms vattnet upp rätt bra. 
 
 
 
Efter stranden blev det en pizza och lite dricka. Den lille tjuven hann för övrigt inte ta mammans dricka, de är snabba de små. 
 
 
Jag var varm, svettig och lätt hjärnslö. Solen brände från utsidan och efter pizzan och colan brände halsbrännan från insidan. Nu har jag sand på diverse ställen men orkar inte göra så mycket åt det, nu blir det vila! 

Loppis igen ändå

Det blev en liten vända på loppis idag trots allt. Termometern visade 26 grader och min kropp var nog nära kokpunkten men skam den som ger sig. Eller, är huvudet dumt får kroppen lida. Storebror var väldigt köpsugen och fick bromsas en del men han köpte en brandbil för 10 kronor, då fick lillebror också köpa en brandbil för 10 kronor. Lite senare hittade han en monstertruck för en femma som han köpte till lillebror, otoligt snällt men nog hann de bråka om den i bilen på väg hem ändå... Tanken var då god.
 
 
Det var rätt gott om både köpare och säljare.
 
 
Själv köpte jag ännu en plåtbricka, som efter en liten disk kommer att bli som ny. Maken kommer kanske bli överförtjust, eller kanske kommer han att himla med ögonen vi får väl se. Tre par kitschiga örhänge i plast fick också följa med hem. 

Nördarna

Jag lyssnar nästan alltid på ett avsnitt av sommar i p1 när jag klipper gräset. Om man lyssnar utan musik blir avsnitten cirka en timme och så lång tid tar det att klippa vår gård. Jag hoppar för det mesta över kändisarna och går direkt på forskarna, och nördarna. De som kan lite för mycket om ett ämne. De superhängivna som grottat ner sig och gärna vill dela sin entusiasm. 
 
 
Bilden är från årets första provtur.
 
Igår lyssnade jag på en skogsbiolog som med passion beskrev sin favorit lav. Den var 2-3 mm hög och var grön med röda toppar. Jag antar att det faschinerar mig då jag är tvärt om, jag kan väldigt lite om väldigt mycket. Min kunskap är bara millimeter djup men ganska bred. Att hängivet ägna så mycket tid åt ett eller två ämnen, fenomen eller liknande som dessa människor gjort är beundransvärt. 

Om utifall att

Dagen har tyvärr inte bestått av kraftig smärta, snabb bilfärd eller förlossning. Men lite annat har vi hunnit med.
 
 
Vi började dagen med ett besök på Granparken. De andra tyckte de var söta, jag tyckte de påminde lite för mycket om åkersork...
 
 
 
Fiskarna ville tydligen inte ha gammalt gräs, det fick lillebror erfara. Lite besviken blev han allt. 
 
 
Mina favoriter! Härligaste djuret med härligaste attityden. Skulle gärna ha ett par. Får väl bli ett framtida projekt. 
 
 
 
När vi kom hem körde jag och kulan lite åkgräsklippare om utifall att det skulle bli födsel, då är då gräset klippt. 
Sen kan det ju vara så att jag inte kan köra direkt efter förlossningen, möjligen kan ett undantag bli nödvändigt. Om än motvilligt! 
 
 
Nu ikväll drog vi iväg på ett litet kvällsdopp. Vissa badade. 
 
 
Andra badade inte, man kan ju göra annat på stranden faktiskt.

Rörstrand 601

Idag har jag fått ett paket från tradera. Även denna gång innehöll det porslin från Rörstrand. 6 assietter som endast är märkta med ett nummer -601. Vad jag googlat mig fram till så betyder det att de är tillverkade första halvan av 1960. Det som är lite konstigt är att jag har likadana, som min syster köpt till mig som är märkta med 46. Vad 46 betyder vet jag inte riktigt. Någon annan som vet?
 
 
 
 
Sen så väntar jag leverans av mer Troja som syrran ropat in på auktion. Behöver nog snart bygga ut köket men kul är det! Sen kan det kanske finns något att sälja... bunkar och sånt tar ju jäkligt mycket plats och så mycket bakar jag inte. Nja, lite praktisk får man ju kanske vara.

Kulturell

Idag har vi varit på kultur-tisdag på svensbyliden. Det var 25 grader i skuggan, kanske inte det bästa stället att vara på idag men nu blev det då så. Vi hade ganska trevligt ändå, trots allt.
 
 
Storebror åkte häst och vagn med farfar, en stående punkt på liden. Det var lite varmt för Cell (ja, hästen alltså) så det blev lite färre svängar än vanligt.
 
 
Själv satt jag eller stod jag mest och paniksvettades. Nu ska jag ligga inne på soffan, halvnaken och pusta ut en stund.

Habitualtillstånd

Allt oftare drabbas jag av känslan att det inte kommer att komma någon bebis, att detta skulle vara mitt nya habitualtillstånd. Bebisen kommer bara att fortsätta sitt liv i min mage och jag fortsätter att vara höggravid in i evigheten. Man blir lätt lite dramatisk och oerhört, oerhört less när man är gravid. Det är väl kanske naturens sätt att pröva ens tålamod innan det ska prövas lite mer på riktigt senare. 
 
För någon vecka sedan var jag alert på vart enda litet tecken på att förlossningen var på gång. Nu vet jag att det bara kroppen som retas. Bebis närmar sig 4 kg enligt beräkningarna så nog är den mogen att flytta ut nu. Min magkurva som man mäter hos barnmorskan (sf-mått) är nu helt utanför kurvan. Inte helt otippat med tanke på hur jag ser ut.
 
 
En nyckelpiga landade på min mage för en stund sen, det är nog ett låst läge då...
 
 

Tomater och ragg

Vet ni vad som händer om man glömmer att öppna växthuset som står mot en södervägg en hel dag medan man är och badar i Byske? Bladen på tomaterna blir först vita, sedan skrumpnar de. Temperaturen hade varit uppe i 60 grader så det är väl inte så konstigt. Om man någon dag efter det glömmer att vattna så förvärrar man läget ganska markant. De såg inte så kul ut när vi kom hem idag. Lite udda att jag kom ihåg att öppna men inte att vattna idag, de dricker något enormt just nu.
 
 
Ledset gäng. 
 
 
Tomaterna hänger då kvar så än finns det hopp. Sen har jag tomater på ett ställe till så om det skulle totalskita sig så finns det en plan b.
 
På väg hem idag så drog vi raggen genom Byske och hamnade på en veteranbils träff.
 
 
Inte så många bilar men trevligt ändå. 
 
 
Riktigt fina bilar fanns det i det lilla utbudet. 
 
 
 
Vissa har lite svulstigare smak, denna ville äldsta sonen ha.
 
Sen åkte vi hem genom små byavägar och vi var väl inte helt på det klara var vi var. Jag befarade att vi skulle hamna Långträsk, man brukar göra det när man kört vilse men vi hittade hem. Vi hade gott om tid så vi hade det rätt trevligt. 

Igångsättning?

Om jag är gravid hela dagen imorgon så är det, det längsta jag varit gravid någonsin!
 
En halvtimme på den här borde väl göra susen?
 
 
 
Hopp, hopp och hopp. Nej, ärligt talat så försökte jag bara hålla balansen det var en nog stor utmaning just nu.
 
Vi avslutar veckan i lättjans tecken, lika bra då den mest bestått av det. Funderar på om man rent skulle laga riktig mat till middag men risken är nog inte särskilt stor. 

Havet

Även idag drog vi till Byske, havet är ett måste när man är såhär varm. Det blåste rätt friskt men det passade mig rätt bra, hade förmodligen gått och lagt mig i källaren om vi varit hemma under dagen. 
 
 
Grabbarna sneglade mot poolområdet, men det var bara att glömma. Gravidast bestämmer!
 
 
Börjar se hyfsat mäktig ut nu. Utnyttjar min kroppsliga pondus till max medan jag kan. Perfekt på trånga loppisar, toalettköer, matköer osv. Och nej, jag har INTE overall på mig. Det är vinden som ställer till det lite.
 
 
Som vanligt ville en kille mest gräva i sanden och ligga och slappa på sin pappa. Den äldre killen hittade ett killgäng som han umgicks med hela dagen. Alla hade med andra ord en bra dag på stranden. 

Enformigt

Det rätt mycket graviditetsgnäll på bloggen nu, men det är lite svårt att fokusera på något annat de sista skälvande dagarna (?). Idag har jag varit på en extrakoll hos barnmorskan då mitt blodtryck varit på väg uppåt. Med två barn på utsidan och ett på insidan med mig på en av årets varmaste dagar hade jag väl inte så stora förhoppningar på att det skulle gå så bra. Men döm av min förvåning då trycket faktiskt var bättre än förra gången! Älskar det ologiska i det. Jag har till och med bättre tryck nu än innan jag blev gravid. 
 
Den äldre sonen önskade att jag skulle ha högt tryck så att bebisen skulle bli tvungen att flytta ut ur min mage. Förstår hans tanke men det är nog bättre om det startar på egen hand. 

Havsbad

Det blev en vända till havet idag, trots att det var svalare idag. Det var skönt ändå. Men idag blev det bara en i familjen som blötte ner sig, han var däremot lite svår att få upp ur plurret. Idag blev det Pite havsbad bara för att variera oss lite.
 
 
Äta bör man annars, ja ni vet. Det blev rejäla burgare för oss. Pappan åt så mycket att han mådde som mig efteråt, det är väl ett bra betyg. 
 
 
Detta var dock innan skengraviditeten.
 
Efter maten blev det lite mini tivoli för den äldre sonen, han valde att köra lite båt. 
 
 

Att sova

Nu när det är värmebölja är det inte helt lätt sova, barnen verkar som tur är vara undantagna. De har sovit lite extra länge på morgnarna. Vi vuxna däremot är en helt annan sak. Trots öppna fönster, avsaknad av täcke och så vidare är det lite för varmt för att man ska få sin skönhetssömn. Det är svårt att somna när man ligger helt förundrad över hur mycket man kan svettas på halsen. 
 
 
Maken och jag sov nere i källaren inatt, där är det faktiskt riktigt skönt. Däremot skulle sängen få vara något bredare eller eventuellt, vi något smalare. Att vända sig i denna med en kanonkula där fram är definitivt en utmaning. Att smidigt ta sig från insidan sängen för att gå på toaletten utan att väcka maken på natten är en ännu större. Inatt sover jag ytterst! 

Sen förståelse

Idag är det närmare 30 grader, helt prefekt temperatur för mig i vanliga fall. Men gravidkroppen tycker ärligt talat att det är sådär. Igår vid havet gick det riktigt bra, det fläktade lite skönt från havet, hemma på gården fläktar det inte alls. Att fara själv med ett baddjur och en som vägrar att ta av sig skorna är lite svårt, särskilt nu när man inte är så snabb. Vi får helt enkelt vänta tills pappan blir ledig. Tur att vi iallafall har en liten pool hemma så att baddjuret får bada och gungor och sandlåda så den lille kan leka. 
 
 
Yesterday åål maj tubbels seem soo faaar awayyyyy!
 
Att sitta i skuggan har jag aldrig förstått mig på, förrän nu. Vitsen med ögonbryn samma sak, att hindra svetten från pannan att rinna ner i ögonen. Problemet är ju bara att jag svettas minst lika mycket från ögonlocken (!?).
 

Kanonen var laddad

Idag har vi besökt Byske. Vi började med ett besök på havsbadet, vi kunde inte ha valt en bättre dag. Årets varmaste dag än så länge. 
 
 
Det är ändå inte så trångt på stranden, det verkade som att de flesta valde poolen. Vilket slöseri med strand! Eftersom det är så långgrunt är temperaturen okej även gör vuxna att plaska lite i.
 
 
Alla ville såklart leka i piratbåten. I min gravidnäsa luktade den fantastiskt gott, tjära! 
 
 
Kanonen var laddad. 
 
 
Vi avslutade Byske vistelsen med ett besök på karamellfabriken. 
 

Romantik

Jag och min man har varit gifta i 4 år. Endast ett av dessa år har vi kommit ihåg vår bröllopsdag, det var dagen vi gifte oss. Tur det annars hade vi ju inte haft något att missa år efter år efter år. Detta år var det jag som kom på det, rätt årstid men några veckor för sent. Jag kom på det när jag fick ett infall och ville se om jag fick på mig ringen.
 
Jag är inte särskilt romantiskt lagd, vilket kanske framgår men att missa ett tillfälle att få en liten present känns sådär. Nästa år är det halvjämt så man kan ju hoppas att den andra halvan kommer ihåg det. 
 
 
Min lilla vigselring tar sig inte särskilt långt ned på mitt finger just nu men förhoppningsvis om några månader. 

Knäckig paj

Ja, vilken hemmafru jag är alltså! Maken har fått sovmorgon och medan han sov bakade jag paj. Rabarberpaj blev det idag, men enligt receptet ska det vara med äpplen. Jag har fått receptet av en kompis och det passar mig alldeles ypperligt, liten arbetsinsats och mycket gott.
 
Sätt ugnen på 200 °c.
400-500 gram frukt eller bär
125 g smör
2 dl mjöl
1,5 dl socker + ev socker på frukten/bären
1/4 tsk bakpulver
 
Smält smöret. Fyll botten på en pajform med frukt eller bär. Sockra över. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, när smöret svalnat något blanda ner det i bunken. Smula över pajen. Stoppa in i ugnen och vänts tills pajen fått färg.
 
Bonus: om man använder sig av rabarber kan man söta ytterligare genom att skiva en banan över. Man kan även byta ut sockret till hälften mot brunfarin.
 
 
Rabarber med banan.
 
 
Färdig! 

Ostadigt

Idag har vi varit hos svärfar med respektive och hälsat på. Egentligen skulle vi på Granparken men då vädret var allt annat än stabilt så hoppade vi det. När vi såg på vädret igår såg det mycket mer lovande ut, så jag berättade för barnen att vi skulle titta på alla djur. Som tur är tycker de att det är lika kul att åka till farfar.
 
 
10 mm har det kommit än så länge och det ser ut som att det kommer att komma mer.
 
 
Jag hade vissa baktankar med besöket också. De har mer eller mindre en hel slänt med rabarber! Då min böjlighet framledes är begränsad, minst sagt så blev det "bara" en ica-påse med rabarber. Först hade jag tänkt baka paj idag men efter ett besök på affären där det inhandlades en massa för oss nya glassorter så skjuter jag på det.
 
 
Killarna hittade en liten groda, mycket fascinerande. 

Toppat

Idag har jag varit till frissan sista gången innan bebis kommer. Älskar att få håret fixat, men nu dröjer det ett tag till nästa gång. Då ska jag kanske, kanske permanenta mig också. Skulle vara skönt att vakna med en stenhård permanent så att man inte behöver lägga det så ofta. Vi får väl ser om jag vågar, risken är väl att allt trillar av. 
 
 
Nu blir det att vila en stund för den här mamman. Fördelen med mulet väder är att man sover med lite bättre samvete på dagtid. 

Hällarna

Kvällsfikat intogs ikväll vid hällarna i Svensbyn. Jag kom med förslaget men som vanligt när det gäller så kändes det lite jobbigt. Men... vi åkte då iallafall, man vill ju inte missa nåt. Till skillnad från andra äventyr så innebär detta utflyktsmål ingen klättring eller för den delen några större fysiska utmaningar. Eller ja, det var en utmaning att ta sig upp till stående efter vi fikat på hällarna men som tur är så baxade min otroligt muskulöse man upp mig. Hela benet hade lyckats somna, så resten av kroppen tyckte att det var dags att åka hem.
 
 
 
Många pinnar hamnade i vattnet under vår vistelse så det är väl stopp nu någonstans efter ån.
 
 
Fin utsikt hade vi då! 

Blåbärsgröt

Veckans gravidcraving är tydligen blåbär och då främst blåbärsgröt. Har ätit det till lunch varje dag i cirka en vecka. Lämpligheten att äta blåbär med en massa socker i säger jag däremot inget om. 
 
 
Jag använder inget recept som vanligt utan kör lite på känn, det blir mer spännande så.
 
1 portion
Jag tar rejält med blåbär och värmer det med ca 1/2 dl mjölk. Sedan drar jag i ca 1 matsked mannagryn, en gnutta salt, rejält med socker och lite vetemjöl. När gröten kokat ihop till grötkonsistens är den klar. 
 
När gröten är klart ska den (enligt mig) smaka lite som att äta lättsockrad sylt. På gröten läggs ännu ett lager socker. Jag har absolut ingen mjölk i tallriken, mjölk dricks ur glas! Om man nu ska ha någon vätska i kan man ta lite ovispad grädde.
 
Bon appetit!

RSS 2.0