Ice age

Milstolpe i den äldre sonens liv. Idag har för första gången HYRT en film. Han ville se Ice age. Detta trots att han grät till den han såg senast. 
 
Spoiler alert!
 
Mammutarna får en unge och den hamnar i en hotfull situation med dinosaurier. Detta blev lite för mycket för den treårige sonen. Men nytt försök ikväll. Jag kan dock förstå varför åldersgränsen är satt till 7 år. 
 
 

Veteranmotor marknad

Idag har varit på Skelleftetravet och kollat på gamla motorer och tillbehör. Jag var ute efter packväskor till mopederna men jag fick bet på det. 
 
 
Det fanns en del mopeder också men de flesta var i laduvraksskick. 
 
 
Snygg men ett lite för övermäktigt renoveringsobjekt.
 
 
För mig blev det bara denna hylla i någon sorts reda modell. Ja man får väl vara nöjd så då. Den vanliga frågan om var den ska stå kom, men den är än så länge obesvarad.

10 530

Whoop woop! Idag blev jag 10 530 dagar gammal. Hur kunde jag missa när jag blev 10000 dagar? Det är ju verkligen värt att fira. 
 
Jag tycker fortfarande om att fylla år. Inte för att jag vill bli äldre, nä jag är så ytlig och materialistisk att jag tycker om att paket. Priset har ingen betydelse, jag blir lika glad över ett halsband tillverkat bara till mig på dagis. Det är verkligen tanken som räknas. 
 
Sedan spelar det inte någon roll att maken och jag har gemensam ekonomi, han har ändå lagt ner tid på att köpa något som jag verkligen vill ha men kanske inte unnar mig. 
 
Som tur är så får jag även paket av mina föräldrar och syskon också. Man ska ge vuxna paket, ingen ålsersdiskriminering här inte. Eller jo kanske lite, barnen brukar få några fler men det gör inte så mycket. 
 
 
 

Ny design

Blev lite less på min förra design och då jag totalt saknar programmering kunskaper så blir det inte roligare än såhär. Önskar verkligen att jag kunde erbjuda något roligare, vitt är ju så trist att man nästan storknar. Lättläst är väl den enda fördelen. När man sedan söker på gratis bloggdesign på nätet så kommer man till hundra olika rosa nyanser med bollar som lyser eller fjärilar. Inte riktigt min stil. Helst skulle jag vilja ha en helt egen men det kräver precis de kunskaper jag inte har. Ska man sabba en bra dag så ska man sätta sig vid datorn och försöka koda när man inte kan. Så därför ger jag upp nu, jag gör kanske ett nytt försök någon annan dag.
 
 

Det goda livet

Idag har dagen börjat bra. Jag fick sovmorgon och vaknade till och med av mig själv halv tio. Stiger upp till en glad make och två glada barn. Blir serverad kaffe i soffan och i kaminen brinner det en eld. Jag sitter fortfarande i soffan och bebisen har gått och lagt sig igen. Maken är ute och målar lite till (väldigt skönt att slippa) och i eftermiddag får vi främmande. Bra liv! 
 
 

Jäkligt motvilligt

Trots att det har varit 19 grader varmt  idag och trots att solen har skinit är det onekligen höst. Luften är högre, löven har börjat gulna och växtligheten har bromsat in. 
 
Motvilligt, jäkligt motvilligt erkänner jag dock att det finns vissa fördelar. De överväger på inga sätt nackdelarna. Men ändå. Tofflor, det bästa skodonet som finns är nu i säsong igen. Under sommaren har jag använt träskor (i gummi) och de är jättesköna men mysfaktorn är högre i tofflor. 
 
Att elda i kaminen så att  temperaturen närmar sig 30 är en annan fördel. Maken har efter viss härdning kunnat acklimatisera sig till dessa nivåer. 
 
 

Intresseklubben

Idag storstädar vi. Det är inte så mycket att blogga om direkt. Så jag återkommer senare när smutsen är borta. 

Borta

Någon gång under morgonen försvann fjärrkontrollen. Vid bolibomadags uppdagades detta, stort problem alltså. Vi har letat överallt, bland leksaker, i köket, gått med ficklampa, förhört barnen om deras förehavanden vid försvinnandet. Det kammade noll. De använde varandra som alibi och det kändes spontant inte särskilt trovärdigt. 
 
Samtidigt så är jag ganska virrig så risken att jag lagt den i kylen fanns. Då vill man ju inte pressa barnen för hårt. 
 
När vi nu för en stund sedan satte oss i soffan så hittade maken (han som aldrig hittar något) den mellan soffkuddarna. Vi har ju kollat där typ fem gånger under dagen! Ja ja tur att man inte har större problem än så, och nu är det löst. 
 
 
Ordningen är återställd. 

Delad glädje

Igår när jag klippte gräset fick bebisen åka med för första gången. Man kan väl säga att vi nu har ett gemensamt intresse. Vi bråkade lite om vem som skulle styra men som tur är, är jag något starkare än en ettåring. Puh ja det blev väl inte så rakt som det brukar men det fick duga. Bebisen var då väldigt nöjd. Han var inte alls sugen på att hoppa av så att storebror också skulle få åka lite. 
 
 
Igår var nog också sista dagen för bikinin. Det var härliga 25 grader och jag tror hela tiden att det var sista sommardagen men jag tycker om att bli överraskad när det gäller det. 

Halvfull eller halvtom

Idag har det plockats, så effektivt det nu kan göras när man har små barn. Det blev lingon, krusbär och svarta vinbär. Jag satsar på variation istället för mängd av en och samma. Men vi har redan nallat ganska mycket av förrådet så trots att det plockas ganska ofta så är frysboxen halvtom eller halvfull för den lite mer optimistiske. Imorgon ska det plockas ännu mer, jag börjat vara lite stressad nu om den ska hinna bli full. Då måste vi kanske så av på trakten vi äter upp det redan nu. 
 
 

Ond cirkel

Igår sov jag bort hela kvällen. Jag läste en saga för den äldre sonen och sedan somnade jag. Inte riktigt vad jag hade tänkt mig. Maken försökte väcka mig flertalet gånger men det var stört omöjligt. Strax innan tio lyckades han få liv i mig. Då såg vi film så det blev en sen kväll ändå, följden av detta är således att jag är trött nu också. En härligt ond cirkel. Nu blir det skärpning idag, ska försöka att inte sova. 
 
Jag hade tänkt städa idag men med detta väder kändes det inte alls lockande. Det blir nog att vara ute och försöka fånga lite sol istället, kanske något bär också. 
 
 

Tapeter

Ännu en gång har vi varit och tittat på tapeter. Först har vi tänkt tapetsera i sovrummet sedan vardagsrummet och  så småningom i trappen och den övre hallen. Problemet med att hitta någon är nästan det omvända, det finns så väldigt många fina. Till sovrummet har jag igen bestämt mig igen... Det kan ju lätt ändras, så länge man inte satt upp dom på väggarna så finns ju den möjligheten. Det blev inte alls blått med vita mönster som jag hade tänkt. Det blev något helt annat. 
 
 
Denna heter Herbarium och är designad av Stig Lindberg. 
 
 
Denna oroligt storblommiga tapet skulle jag vilja ha på två väggar i vardagsrummet. Resten i ljusgrön eller crem. Men vi  får se, egentligen skulle jag ju vilja våga tapetsera hela vardagsrummet i en mönstrad tapet och vet jag inte om det blir denna. 
 
 
Denna lite perstorpiga tapet skulle jag vilja ha i trappen och i den övre hallen. 

Slut

Idag har vi målat och målat. Maken är fortfarande ute och målar det sista. Vi ska lämna tillbaka skyliften imorgon på morgonen så det var lite tidspress. I morse hade grundfärgen inte torkat så vi fick vänta till mitt på dagen innan vi kunde börja. Trist helg men nu är den snart över.   Ikväll fortsätter trevligheterna med att betala räkningar och se över försäkringar, det också lika kul som att se färg sakta torka. Ja, ja nog med i-lands problem. Ny vecka imorgon. Over and out!

Jordgubb/krusbär

Jag hade tänkt koka saft av krusbären och enligt Sandra Ts tips blanda med jordgubbar. Men ambitionsnivån sänktes då jag var själv med de små  killarna och de ville hellre ur och leka. Det fick bli sylt istället. Jag blandade ca 1/3 med krusbär och 2/3 jordgubbar. Jag använder mig av syltsocker men blandar svagare än anvisningen på förpackningen. Sylten blev så jäkla god att till och med jag äter lite frukost. Eller ja, lite sylt med en klick fil men ändå. Inte bara kaffe och en snus. Måste göras om så vi ska plocka mer krusbär.
 
 
 
 
 
 

Dagens aktiviteter

Idag har det målats. Min pappa kom och hjälpte oss med att måla utbyggnaden ett varv till. Maken skrapade och grundmålade från skyliften medan jag grundade långt jag nådde från marken vilket tyvärr inte är särskilt långt. Jag föreslog att jag och maken skulle byta men det var han inte pigg på. 
 
 
Maken in action
 
 
Pappa in action. 
 
 
Till slut var gaveln grundmålad och jag hämtade pizza.
 
 
Efter maten ville jag också åka skylift. Kul! 
 
 
Sen gick vi och tittade på korna som äntligen var inom synhåll. 

Dagens outfit

 
Tröja från hm som inhandlades som gravidplagg för cirka fyra år sedan. Byxor från lindex barnavdelning i storlek 146/152 (!) cirka tio år gamla. Träskor från byskemarknad också cirka 10 år. Detta krönt med en tantfrisyr. Runt halsen ett riktigt fashon statement, en babyvakt. Nu är det dags att måla! 

Foam curlers

Yeeey det går att lägga håret trots dess blygsamma längd. Lite knepigt var det längst bak. Men det går! Nu får vi se om det håller att sova i, det är inte säkert men jag ska göra ett tappert försök. Det är viktigt att ha en fin lagd frisyr när man ska skrapa och måla...
 
 
Maken får stå ut att sova med en tant några gånger i veckan. 

Trevlig helg

I helgen ska göra det vi skjutit på hela sommaren, nämligen att måla. Man kan väl inte säga att jag sett fram emot den här helgen, men samtidigt skönt att få det gjort. Jag och de små killarna hämtade skyliften idag på eftermiddagen. 
 
 
Ja vi vet då vad vi gör i helgen. Vi ska skrapa, grunda, svettas, kanske gråta en skvätt och sen måla. Jo just det vi ska förstöra vår nyinsådda gräsmatta också, för skyliften ska stå på de stackars stråna. Vi får väl se nästa sommar hur det har klarat sig. 

Krusbär

Jag har aldrig tidigare ens plockat våra krusbär. Idag medan jag plockade vinbär åt den äldre sonen krusbär och undrade om vi inte skulle plocka dom också. Ja, varför inte. Nu är de plockade men jag vet inte riktigt vad jag ska göra av dem. Det får helt enkelt bli en senare fråga. 
 
 
Det finns då så det räcker. 
 
Idag vaknade barnen sju, de måste redan ha slagit om till dagistid. Inte så kul. Bebisen var trött redan nio och fick gå och lägga sig. Jag slumrade framför tvn medan sonen som var vaken passade på att ställa tusen frågor. 

Avvaktande

Nu har jag varit och klippt mig. Jag fegade allt som gick. Frissan sa: Vi börjar så här så får vi se hur mycket du vågar klippa. Ehh nej men det blir nog bra så.  Jag vet ännu inte om jag är nöjd eller ej, jag måste få fixa det själv först. 
 
 
Före
 
 
Efter
 
Jag har köpt färg också, så det blir att färga det någon kväll inom en snar framtid. 

Kurvor

På sociala medier cirkulerar det nu en bild med en kurvig kvinna. Texten menar att det är vad riktiga män gillar, bara hundar jagar ben. Jag är fullt medveten om att det dels är skrivet med glimten i ögat och dels att vi tunnisar inte alls är lika utsatta som de lite mer kurviga. Men ändå, det har alltid varit helt okej att kommentera, anklaga och spekulera över en smal kropp. 
 
-Men va smal du är! 
-Äter du inget? 
 
Jag frågar inte en överviktig hur mycket de äter eller kommenterar att de är tjocka. Att man i just detta fall anklagar våra män är hundar gör saken inte bättre. Alla borde få känna sig bekväm i sin kropp utan att göra det på någon annans bekostnad. 
 
 

Onödigt tidigt

Igår kändes det nästan oövervinnerligt att komma sig iväg i tid till dagis. Jag är verkligen ingen  morgonmänniska. Så jag lade fram alla kläder både till barnen och mig, sedan ställde jag klockan på tio över sju. Den äldre sonen vaknade tio minuter innan klockan men vi låg kvar in i det längsta. Han är väldigt förtjust i dagis. Barnen åt frukost, jag gjorde mig iordning och en halvtimme innan vi skulle fara var vi färdiga. Vi kan vara snabba om vi vill, men efter en sommar då mornarna varat hela förmiddagen så tvivlar man. Men det är ju bra att veta att vi klarar oss på en halvtimme när det sen blir att lämna barnen på dagis tjugo över sex. Trots att vi bor utanför en småstad, utanför en by så tar det bara 4 minuter att köra till dagis. Till jobbet däremot tar det ytterligare 20 minuter. 
 
 

Ka-ching!

Denna månad ska jag tydligen få lön! Detta trots att jag inte  jobbat en minut, iallafall inte åt landstinget. Jaaa, vilka möjligheter detta innebär. Jag kan gå hemma och skrota och ändå få betalt. 
 
Nu var ju lönen inte så fet, men ändå. Jag ska fråga maken om det är okej att jag bidrar med 600 kronor i månaden till hushållskassan. Det räcker till massor med mjölk ju. Jag kan ju stå för den utgiften. Nu är det tyvärr troligt att det är en, en gångs företeelse eller helt enkelt ett misstag som ska betalas tillbaka. 
 
 
Eller work det är mest bara skönt och kul att vara hemma ju. Och bekvämt, ja jäklar va bekväm man blir av att hemma. Nu är det bara att njuta av den sista tiden i palatset. 

Glömt uppdatera

Ja, jag har gömt uppdatera angående korven. Bland det viktigaste som hänt i veckan. Till slut fick dom in den på affären i byn. Vi köpte nästan allt och det är snart slut igen. Maken tyckte att det verkade lite väl girigt att köpa allt, så han köpte bara fyra paket. Det var inte Petterssons utan Nyhlens Hugosson. 
 
 
Däremot har de inte direkt skyltat med att det är västerbottensost i. Den heter bara lagrad ost.
 
 
Det borde vara till deras fördel att marknadsföra det? Nästan allt med västerbottensost är ju gott.  
Sedan brukar allt med ovan nämnda ost marknadsföras ganska hårt. 
 
 
Imorgon är det dags att klippa risbusken. För varje dag som går efter man bokat klipptid förvärras håret i en allt snabbare takt. Det kan vara inbillning, kan vara... Jag var inte så piffig idag, tack bildredigerings programmet för den fina rosetten. 

Morgoneld

Idag var det inte sådär fuktigt och varmt inne som det varit tidigare. Detta krävde definitivt en brasa. Den är nu tänd och jag och små killarna har kurat in oss i en filt på soffan. Mannen i huset har farit på jobbet för första gången på länge, som tur är jobbar han bara tre dagar, sen är han ledig igen. 
 
Bebisen kallar just nu sin storebror för pappa... Kan ju vara så att han saknar honom lite eller så är storebror så lik pappa att det blir förvirrande.  Storleksmässigt är dock skillnaden fortfarande markant. Båda barnen har varit mest lika pappa men ju äldre de vore desto fler drag får de från mig. Det mest uppenbara är nog temperamentet.  Kanske inte det man önskade men man får väl ta det man får då. 

Flytta möbler

I det Tulanska palatset flyttas det möbler ganska ofta, mycket ofta om du frågar maken. Ikväll var det dags igen. En bokhylla skulle flyttas. Då det åskade som f-n så passade den aktiviteten ypperligt. 
 
 
Det mullrade nästan konstant och regnet var inte av denna värld.  Men vackert var det innan det satte igång på riktigt. Nå flytta möbler var det ja. Jag bar upp böckerna och sedan fick maken hjälpa mig att bära själva bokhyllan. Tanken var ju att jag skulle vara lite seriös och sortera in dem i bokstavsordning men med två småkillar till hjälp så slängde vi in dem snabbt och effektivt. 
 
 
Mmm kablar är verkligen supersnyggt. Min  nemesis. Nu får vi se hur länge den får stå där. För alltid om ni frågar min man, man vet aldrig svarar jag. 
 
 
Mmm hybris...

Brevbärare

Idag har jag agerat brevbärare på moped så klart. Ett brev behövde postas och alla anledningar att få köra moped är ju bara av godo. Monarscooten är inte riktigt klar än men det går bra att köra. Kåpan över motorn ska få ny gummimatta därför är den inte monterad. Den ska även få ett nytt drev och kedja men det får nog bli i vinter. 
 
 
Okej valet av kjol kunde kanske varit bättre men jag visste ju inte att jag skulle iväg i morse när jag klädde på mig. Jag hoppas att de jag mötte trodde att jag hade shorts...

Gated community

Igår satte vi upp ett staket runt vår kamin. Nu börjar ju snart årstiden då man eldar även på dagtid för på kvällen eldas det ju redan. Ja, vi eldar på kvällarna man vill ju inte sitta och frysa i typ 23 grader. Nej, är man externt stillasittande måste temperaturen upp i minst 26  grader. På dagtid är ju den minsta ute och far och han är inte helt pålitlig. Å andra sidan är det sällan man kan lita på en ettåring. 
 
 
Lite så här är det.
 
Vackert är det inte men vad gör man inte för att garantera säkerheten. Nu ska vi bara flytta bokhyllan också så att man inte riskerar att krocka. Den åker upp i den övre hallen, fördelen med det är att jag får ha mina böcker ifred från hårdläsande barn. 

Hejdå poolen

Nu är poolen avspolad och hänger på tork på gungställningen. Tidigare år har försökt att rengöra dom men de har varit alldeles för grisiga på undersidan så vi har helt enkelt kastat dom. Nu i år lade vi en pressening under och det har fungerat ganska bra. Med hjälp av högtryckstvätten gick det mesta bort. Helt kliniskt rent blir det inte men då vi förvarar poolen i garaget vill man inte att det ska börja lukta dy efter ett tag. 
 
 
 
Nu ikväll har vi varit och försökt titta på korna men det är lättare sagt än gjort. Vi tittar från tre olika håll men inga kor siktades.
 
 
 
Inga kor här, men korn fanns det lite till höger i bild så ena sonen och pappan åt korn. 
 
 
Och där vid skogskanten äger vi snart lite mark. Jippie!

Hallon

Idag på  förmiddagen har jag varit ute i skogen och försökt plocka hallon. Tyvärr så var jag inte först utan snarare sist. Det fanns lite kvar men med mitt tålamod så var det ingen idé. Jag var på tre olika ställen men det var likadant överallt. 
 
 
Fint var det iallafall och inga mygg. 
 
 
Jag hade först tänkt att ta moppen men med tanke på hur blöt vägen vart så var det tur att jag valde bilen istället. Däremot blir det en moppetur ikväll om vädret tillåter. Snart blir det att hämta sonen efter första dagen på dagis. 

Huslig

Ja idag har jag gjort en riktig hemmafru klassiker, jag har kokat saft. Jag plockade dessutom bären själv på gården. Har aldrig tidigare kokat sagt om man inte tävlat det jag kokat från köpt koncentrat. Nu har jag inte ens smakat på den den så jag kan inte uttala mig om hur den blev. 
 
 
Sedan fortsatte jag i samma anda och klippte gräset i kort kort. Det fungerar dock alldeles ypperligt. Man ska väl inte slita på sina arbetskläder? 
 
 
Sonen fick ta ett sista dopp i poolen idag för imorgon börjar dagis och det börjat vara alldeles för kallt för att bada. 

Kranen

För någon dag sedan var sonen och maken och hämtade en kran till traktorn i Lauker. Sonen var stolt och glad att han fick följa och de kom inte hem förrän halv elva och han hade varit vaken hela tiden. När de kom hem så tittade jag inte på kranen så dagen efter ville maken visa upp sitt fynd. 
 
-Titta så fin den är! 
-Eehh nä det kan jag väl inte tycka. Det är bara rostiga balkar.
 
Jag har aningens svårt att dela hans entusiasm men kul att han är nöjd. Idag har vi fått av den av släpet med hjälp av grannen och hans traktor. 
 
 
 
Till och med sonen frågade om vi inte bara kunde ta spännband istället när ska lyfta stockar. Men tydligen är detta snäppet bättre. 

Hur gick det sen?

Idag har det regnat, i perioder vräkt ner. Nästan 17mm. Men just idag gjorde det inte så mycket, det var väldigt torrt.
 
 
Men nu så blev det lite sol. Lite lite sol.
 
 
Ser ni solen där i mitten? Nu är den ju förstås på väg ner men vad gör det. Nu ska jag och maken snart ut och grilla oss en korv. Oj, vilken korv tänker ni kanske då? 
 
Vilken cliffhanger om korven va? Ja ni som inte läst om det kan ju söka er bakåt några dagar. Tyvärr kommer den rätta korven förmodligen på tisdag så det fick bli ett substitut istället. 

Bokat

Nu äntligen har jag bokat en klipptid, på torsdag åker en stor del av håret av. Jag både längtar och gruvar lite. Jag har nästan alltid haft långt hår men nu hade jag tänkt mig en lite längre page. När jag slutat amma har jag tappat ganska mycket hår som efter ett tag kommit tillbaka. Detta resulterar i att jag har väldigt mycket "babyfjun"om jag kapar det så klipps iallafall en del in i själva håret. Dessutom är topparna inte bara kluvna på ett ställe utan de liknar mer julgranar längst ned. 
 
 
Nu har jag inga vanföreställningar om att jag ska bli lika het som Scarlett men ungefär den längden hade jag tänkt mig. 

Carpade inte diem

Nej jag har ju inte läst latin det märks väldigt väl i rubriken men det bjuder jag på. Idag har jag vaknat och fixat utfodring till hela familjen, inget mer. Absolut inget mer. Nu är två av killarna ute på äventyr och den tredje sover så jag passar på att våldtrycka i mig godis innan de kommer hem. Det är ju inte lördag... När man är tre år har man koll på det. 
 
 
 
Dessutom är det sonen som valt godiset. Är det hans då? Ja ja jag vet inte. Nu ska jag ligga i soffan och låta denna dag gå förbi helt obemärkt.

Snart spricker bubblan

Tecken på att sommarbubblan snart spricker:
 
★ Den äldre sonen börjar förskolan på måndag= Slut med sovmorgnar. 
 
★Löven hos grannen (inte hos oss) har börjat gulna. 
 
★ Jag hade tjocka strumpbyxor igår.
 
★ Jag tände värmeljus igår kväll. 
 
★ Det kommer inga fler jordgubbar. 
 
★ Idag böt jag ut kokoslotionen mot tvättstugedoftande sådan.
 
 
Uuääää jag vill inte att sommaren ska vara över men det är väl bara att inse fakta att nu blir det mörkt, kallt och instängt. Jag har länge gått med känslan att det är mycket kvar av sommaren och pang! Så var den över. Och säg inte att det förfarande kan komma fina dagar. Det kan det men inte riktiga sommardagar. Luften är annorlunda och den verkliga värmen är endast i solen. 

Badhusparken

Som vanligt en torsdag kväll hänger den tulanska familjen i badhusparken. På torsdagar klockan 18 är nämligen motorhistorikerna där. Den äldre sonen passade som vanligt på att leka i  lekplatsen också. Några mopeder kom, men lite för få enligt mitt tycke. Jag hoppas att jag kan köra dit några gånger nästa sommar. 
 
 
Dessa fälgar vore ju inte helt fel. Även ratten i bilen var i trä men den blev inte så bra på bild, då jag tog dom genom rutan. 
 
 
En häftig farkost vid namn Cezeta la boheme.
 
 
En opel lastbil. 

Korv fail!

Normalt är jag väl ingen riktig korv lover men det är gott att grilla ute och äta ute så klart. För cirka en vecka sedan köpte maken korv hos den lokale handlaren. Vi grillade upp den typ två dagar senare, den var så jäkla god att jag dog en smula. Denna kulinariska upplevelse har nu resulterat i att jag varje kväll har korv crejving. Låter ju inte helt fräscht... Igår skulle jag således på affären för att köpa allt de hade. Den var slut! Sen har jag inte full koll på vad den heter heller. Men vad jag vet med säkerhet är att den innehöll västerbottensost och det är ju gott i nästan allt. På affären trodde de att det var petterssons och de får in den troligtvis imorgon. Längtar! 

Matchning

Ja, jag matchar då alltid mina naglar med det jag ska skruva i. Gör inte ni? 
 
 
Nja det var kanske inte meningen att matcha om jag ska vara helt ärlig. Igår efter grabbarna somnat gick jag och maken ut till garaget. Vi böt förgasare på monarscooten. Ett nytt, fint och rött bränslefilter fick den också. Tidigare saknade den dessutom helt luftfilter och hade bara en skumgummibit.
 
 
Nu gick den inte direkt klockrent direkt men efter
lite justering så gick den hyfsat. Den ska justeras lite mer någon annan dag. Jag var ute och provkörde två svängar, men då klockan närmade sig tolv så var det lite väl mörkt för att köra någon längre sväng. 

När andra arbetar...

Idag har gjort ett undantag. Ja, för min make alltså. Han har sedan tidigare ett ganska komplicerat förhållande till stegar. Även jag tycker att deras förhållande är komplicerat. Förra året föll han nämligen från en stege och bröt armen, höger överarm närmare bestämt. Inte jättekul för någon av oss när man just fått barn. Då gav jag honom livstidsförbud på stegar. Men nu gällde det att skapa färg från fasaden... Det var liksom så pass tråkigt att jag gjorde ett undantag. 
 
 
Killarna och jag hjälpte till en stund. Sedan gick vi över till grannen och lekte. Mycket bra arbetsfördelning.

Blåbärsnaglar

I flera dagar har jag nu gått omkring med blåbärsnaglar. Jag vet att det går bort med  citronsaft men jag har plockat lite varje dag och inte varit någonstans så motivationen har trytigt. Nu är det däremot fixat. Jag hade tänkt att testa kapsla in vanligt  nagellack mellan lager av gelelack, men jag blev lat. Om det inte blev bra så måste jag ta bort det och börja om och gelelack är ganska svårt att ta bort. Nä det blev det säkra före det osäkra. Nu är det inte så länge kvar tills jag börjar om att jobba så jag passar på att lacka allt jag bara kan. 
 
 
En läcker ljusblå nyans...
 
 
Chockrött fick det bli. De små liven vaknade kvart i nio idag, det kändes tidigt. Hur ska det då kännas när  väckarklockan ringer 05.25 om några veckor?! 

Traktorgalningar

Jag har numer två små traktorgalningar och en inte så galen men intresserad av lite större modell. Det tråkigaste för mig är att jag inte kan köra traktor (än). Detta innebär också i förlängningen att jag alltid får sitta med ett ledset/argt/besviket barn medan det andra åker en sväng med pappan. Idag har maken dessutom monterat fotgas nu finns det inga skyll länge. Jag måste lära mig köra. 
 
 
Pappan fick till och med en spontan puss av bebisen idag han tyckte att det var så himla kul att åka. Jag fick mig en smocka i nyllet när jag bar in ovan stående då det blev storebrors tur. Nåt för alla med andra ord. 

Arabias muminmuggar

Detta är en samling som kanske främst är makens och inte min, men vi är ju gifta allt mitt är mitt och allt ditt är också mitt. Så jag jag förstått det iallafall. Maken hade några stycken redan innan vi träffades och nu har samlingen utökats varje år. Vi har inte bara muggar utan även skålar och en tillbringare. 
 
 
Här är ett litet urval. Tydligen finns det vissa muggar som man kan få flera tusen för om man hittar rätt köpare. Nu har vi tyvärr inte några sådana. 
 
 
Här är en av mina favoriter. 
 
 
Här är en annan. Har två vintermuggar också men på grund av min illvilja mot vintern gör dem mycket impopulära hos mig. 

Uppskatta landet

Jag är inte uppväxt på landet. Jag är uppväxt på ett helt vanligt kvarter. Det var på inga vis fel att växa upp så, men jag har sedan jag blev äldre velat flytta ut på landet. Det tog oss fyra år att hitta vårt hus och så här i efterhand känns det nästan som att det var värt det. Men bara nästan, sista tiden i lägenheten var gräslig. Jag var föräldraledig och såg eländet varje dag. 
 
 
Jag tänker mig att kanske just för att jag växte upp på ett kvarter så kan jag uppskatta landet och är inte hemmablind än. För ganska många är vårt boende värsta tänkbara, få grannar, långt till allt, motsatsen till cityliv. Jag kan inte tänka mig något bättre. Igår satt vi ute och grillade korv till ett på natten. En mycket uppskattad frihet. 
 
 

Varför barnen inte är med mycket på bloggen

Ibland får jag frågan varför barnen inte är med på bild så ofta på bloggen, och då på lite kryptiska bilder. Vi som föräldrar har gemensamt tagit ett beslut att inte exponera dem på sociala medier och liknande. Detta har många anledningar. En del är med tanke på framtiden, det är kanske inte jättekul att alla ens vänner kan googla fram ens hela uppväxt. Lite privat och mystisk vill man kanske vara som 13 åring. Det är svårt att tänka sig hur det hade varit om våra föräldrar bloggat och någon sökte upp bilder på mig som barn när jag var tonåring. Det kommer kanske att vara helt normalt och ingen kommer att bry sig, men vem vet? 
 
 
 
Det andra är med tanke på folk som kanske inte vill så väl. Internet är de vuxnas sandlåda och alla vuxna är inte alltid så snälla. Detta är vårt beslut och vårt resonemang. Jag förstår till fullo att andra föräldrar resonerar annorlunda. Ofta vill man ju visa upp det finaste man har men vi har valt att inte göra det via internet. Detta är min blogg och jag valt att skapa den så får jag också stå för det mesta av innehållet. Barnen är ju alltid med ändå. 
 
 
 

Göra blåbärsvin

Idag har jag satt igång årets blåbärsvin. Det var ganska många år sedan sist. Man ska använda färska bär så först var jag och sonen ute i skogen och plockade. De stora flaskorna jag köpte på loppis rengjordes med varmvatten och  maskindiskmedel.
 
 
Till en liter går det ett dryckesglas med blåbär. Jag gjorde en tratt av en petflaska. 5 glas fick det för mig. Sedan fyller man på med vatten ända upp. 
 
 
 
Sedan ställer man den i solen i ett fönster i tre veckor. Sätt inte på korken, lägg den endast. Efter tre veckor tillsätter man lika mycket socker som man tillsatte bär. Sedan väntar man i tre veckor till. Skit lång väntan alltså. Men gott blir det! 

Bland det tråkigaste som finns

Igår började jag med det vi skulle vara färdiga med vid det här laget. Nämligen att skrapa och sedan måla huset. Men vi gör det nu istället under rötmånaden så nästan inget torkar. Perfneckt! Som sonen brukar säga. Vi har varken köpt färg eller bokat skylift, skrapor har vi däremot så vi börjar så smått och hoppas på det bästa. 
 
 
Vi har dessutom faluröd under vår gula färg som är ett stort no no, men det håller ändå ganska bra. Vi ska bara måla en vägg i år, resten tar vi kanske nästa år. Att skapa färg hamnar på min topp två lista på det tråkigare att göra hemma. Den andra sysslan är som kanske bekant att putsa fönster. 

Äntligen färdig

Nu är fåtöljen klar. Den står fortfarande i vår inglasning då jag inte vet riktigt var den ska. Det är tyvärr ett återkommande problem i vårt hushåll. Men som tur är så brukar det lösa sig. Fåtöljen blev på inget sätt perfekt men jag är ganska nöjd med resultatet ändå. Nu har jag ju fuskat med ännu en sak, nackkudden är inte sydd ännu men jag betecknar den som färdig tills vidare. När andan faller på (inte troligt i en överskådlig framtid) så syr jag klart den. Jag kom ändå undan med att bara sy själva sittkudden resten har jag häftat och spikat fast. 
 
 
 
Här ser nu varför jag undviker att sy. Är ändå ganska nöjd med tanke på att jag klippte på fri hand och sydde väldigt på måfå. 
 
 

Gåva

Igår fick maken en moped av svågern. Den går, men den behöver lite tillsyn. Det är en Puch maxi, från början av 1970-talet. Nu har vi två mopeder var då maken även har en novolette. Tyvärr så kommer det nog inte att stanna där för någon av oss. Vi behöver snart eller egentligen nu, mer förvaringsutrymme. 
 
 
Här saknas det ett kedjeskydd. Man ser att den är omlackerad, den var gul från början. Risken är ju nu att maken bara vill skruva i sin moppe och att jag då ska packa om motorn till rexen själv. Han säger att det inte kommer bli så, hoppas han har rätt annars får jag väl helt enkelt tvinga honom. Det blir nog bra. 
 
 

Kor

För ett tag sedan kom det en massa kvigor till byn igen. Vår granne har lånat ut marken till en bonde. Mycket trevligt. Ikväll skulle vi än en gång titta till dessa kor. Det är inte första gången det är lite problematiskt, hägnet är nämligen så stort att det är svårt att lokalisera dem. Att räkna in dem är nästan omöjligt. En del av hägnet är dessutom i skogen. Så nä det blir inga fina bilder på nyfikna, närgångna kor. Vi såg dom på väldigt långt håll, betande mitt i hägnet. Kul för dom att det är så stort dock. Gör oss åskådare hade det varit kul att få se dem på lite närmare håll. 
 
Någon dag hoppas jag att det är lite mer så här.

Mopedens dag 2013

Idag har vi varit på Mopedens dag på rådhustorget. Massor av fina fordon fanns det.  Att jag bara skulle ha tre känns lite svårt när du finns så många fina. Snart är jag medlem i pite moppers, måste bara betala in avgiften. 
 
 
En fin scoterette med väldigt fin tillhörande hjälm. 
 
 
Denna kan man vinna om man har tur. 
 
 
Denna Puch lyx är till salu. Mycket fint skick och modell. Är lite sugen men jag ska nog hålla mig. 

Omklädning

Nu ser jag ljuset i tunneln när det gäller omklädningen av fåtöljen. Jag har bara sytt själva kudden man sitter på, resten har jag häftat eller spikat fast. Att sy kudden gick ändå över förväntan jag har inte sprättat nåt, och det brukar jag alltid bli tvingad till. 
 
 
Först klippte jag bara ut ett tygstycke som var lite större än ryggen. Det häftade jag med häftpistol.
 
 
Sedan klippte jag ännu ett tygstycke som var lite mindre och dålde klammren med det tyget. Jag använde  möbelspik för att få en lite snyggare kant. 
 
 
Framsidan
 
 
Baksidan. Nu är det bara sitsen och nackkudden kvar, och ett varv till med färg. Dagens jobb tog ca 30 minuter så kanske en timme till så är jag klar, om jag ligger på lite. 

I blindo

Varför göra det lätt för sig? Igår kväll städade jag bilarna. Utvändigt tog jag bara avfettning och spolade av dem. Invändigt dammsög och torkade jag. Att ta rutorna var en lite för stor utmaning i mörkret. Maken rengjorde  motordelarna från moppen och sedan skruvade vi lite tillsammans. Ett lager har vi dock gått bet på så vi gör ett nytt försök ikväll. Annars får vi lämna in den. Jag vill inte att det våldas allt för mycket på den. 
 
 
 

Tredje dagen på raken

Ännu en dag slapp jag laga mat. Idag var vi bjudna till Lillpite. Som den orutinerade bloggare jag är så slängde jag i mig maten istället för att fota den... Den var god, och det går liksom inte att visa med en bild ändå. Ni får ett potpurri av bilder på lillpite by night istället.
 
 
 
 
Japp så ser det ut. Nu ska vi lägga grabbarna och sedan blir det ett  kvällspass med maken i garaget. Vi var förresten så nöjda med maten att vi bjöd in oss imorgon också, så det blir fyra dagar på raken som jag slipper laga middag.

Fotriktiga skor

 
Igår hann vi vara en sväng på stan också. Min jakt på ballerina är över för denna sommar. De enda jag verkar kunna ha är Indiskas och de hade inte några roliga i år. Så det blev ett par typ seglarskor istället. Mina blåa ballerina får nog möta soptunnan efter lång och trogen tjänst.
 
 
Ingen amputation av tår eller liknande behövdes för att komma ner i dessa. Synd bara att sommaren snart är över och det vore mer rationellt att köpa höstskor. 
 
 
 
 
 

Lata dagar

Idag sov jag till kvart över elva, då väckte jag bebisen. Den äldre sonen och pappan har redan stigit upp. Det är så himla skönt att få sova till man vaknar ibland. Jag önskar att det alltid kunde vara såhär, men snart är det höst och verkligen knackar på dörren. Men jag njuter så länge det varar iallafall. Nä är det bara att börja  dagen, innan dagen börjar utan mig. 
 
 
Ps. Den blev klyven igår.

Kontraster

Tidigare idag gav jag svägerskan manikyr och nu skruvar vi i garaget. Eller skruvar och skruvar, jag limmar mest. Sadeln på rexen behöver lite omsorg, den blir nog inte helt perfekt efter det men det ska ju vara original och då får man ta att det finns skavanker. Jag väntar fortfarande på förgasaren till monarken så ännu ingen körning. Trist! På lördag är det för övrigt mopedensdag i Piteå. 
 
 
Redo för garaget med babyvakten runt halsen.
 
 
Väldigt limmig sadel.
 
 
Väldigt oljig motor.
 
Målet ikväll är att motorn ska vara helt isär skruvad, tyvärr verkar det som att det behövs ännu en beställning. Men det är väl lika bra att göra det ordentligt när man väl har isär motorn. 

Bröl!

Idag skulle vi egentligen flyga upp till fjällen, närmare bestämt till Mavas. Men vädret satte stopp för det. Vi skulle fjällvandra lite och fiska. Jag har inte varit i Mavas sedan jag var barn, då var vi där på påskarna. Nu får se om det kanske går någon dag till veckan. Det känns ändå lite surt för få kan inte min ena syster följa med.  
 
Jag och pappa brukar ta en fjälltur varje sommar, men då med ett tvåsitsigt plan. I år ska vi låna ett femsitsigt. Ja om det nu blir av, det återstår att se. 

Klyva en sachs

Nu är processen igång. Maken har börjat med att plocka isär motorn. Lite chockartat blev det när jag kom in i garaget efter att ha klippt gräset. Var ju inte förberedd på att se mopeden utan hjärta! Och när maken dessutom halvt skriker -bli inte arg! Då vet man ju att något är i görningen. Nu var det ju inte så farligt, utan något som jag faktiskt vill att han ska göra. 
 
 
Nu slipper vi olja och soppa på golvet ett tag, långt tag hoppas jag. Saknar verkligen att köra och hoppas att det går bra, snabbt och smärtfritt.
 
 
 

Sista sommardagen

Idag var troligtvis den sista dagen detta år som temperaturen översteg 25 grader. Dagen till ära drog jag på mig en "sitt kjol" bra att sitta i, svår att springa i, böja sig ner i, och att hjula i.
 
 
Går dock att twista i.
 
Vi for till farfadern med sambo och fastern som är där på besök och blev bjudna på mat. Farfarns sambos barn och barbarn var också bjudna. Mycket gott! Jag pallade lite hallon också. 
 
 
Efter maten drog vi ner på liden för att titta på gamla bilar. Mycket snyggt som vanligt, och trevligt också. 
 
 
Dubbelhake skrattade gjorde vi också.
 
 
Dagens favorit en liten Fiat. Älskar tvåfärgad lack! 

Beskära pil

Jag har  beskurit pilen idag. Innan läste jag lite lätt om hur man ska göra och det verkar finnas några olika varianter på hur man ska göra detta. Jag gjorde som förra året och då överlevde den så förhoppningsvis överlever den även detta år. Problemet när den är för stor är att det blir svårt att köra under den med gräsklipparen.
 
 
Före
 
 
 
 Och efter. Det är ingen jättestor skillnad men jag har tagit bara precis det jag behöver för att kunna köra under. Jag älskar vår pil detta trots att den fäller som en gigantisk hund på hösten och att rötterna kan ta sig in överallt. Jag håller bara tummarna att det inte händer och att den får stå kvar. 

Sommarhits 2013

I vår familj har vi en lite annorlunda spellista. Endast en av låtarna tillhör de verkliga sommarplågorna för sommaren 2013.

Detta är den äldre sonens favorit i sommar.
 

 

Sedan kommer den udda fågeln i gänget och den enda låten som är modern. Det inte min favoritlåt utan makens men han måste ju också få vara med om det nu ska vara familjens lista.  

 


Tillbaka på brottsplatsen

Idag har vi varit i Byske. Som vanligt var vi förbi på karamell fabriken. Det blev fyra sorter denna gång, citron/lakrits, mango/passion, melon och granatäpple. Det är väl kanske bara att boka in ett tandläkarbesök för de är inte direkt plombvänliga, men goda är de. 
 
 
Efter en hel del provsmakande drog vi vidare till Byskehavsbad. Där åt vi skäpmat = god mat innan badning. 
 
 
Mätaren visade 25 grader med det blåste en hel del så det var inte jätte varmt. 
 
 
Många hår på vift från tofsen idag.  Maken passade på att leka kapten...
 
 
Och jag hoppade. 
 
 
Den röda faran i mitten är jag. Allt var tjo och tjim tills den äldre sonen fick mjälthugg för första gången i sitt liv. En chockartad händelse för en treåring. 

Grilla korv

När vissa bott i Stockholm lite för länge är det svårt att grilla en korv. Takterna sitter liksom inte i. Personen i fråga hävdade att den smakade bra... efter att ha skapat bort det mesta med en Mora 2000.
 
 
Mmm nu vattnas det i munnen va? 
 
Nä det ska nog vara outflyttade infödingar för att få till en bra grillyta. 
 
 
Okej den är inte riktigt klar på bilden men den blev bra i slutändan jag lovar. Stockholm är förödande för vildmarks kunskaper, det är inte som att cykla. Man måste innehålla sina kunskaper. 

Tuvagården

Idag har vi varit på en liten släktträff i Skellefteå. Trevligt sällskap, underbart väder och fin miljö gjorde dagen till en hit.
 
 
Såhär ser ryggarna ut på pappas sida släktträdet. Vi höll till på Tuvagården som drivs i kyrkans regi (tror jag) men även hedningar som vi fick komma in. 
 
 
Det fanns till och med en liten loppis. Jag fyndade inget men syrran hittade ett litet fat med teakhandtag för ynka två kronor! 
 
 
Såhär fint var det inne i serveringen. Sofforna var inte helt fel. 

Ogräsbekämpning

Igår bekämpade maken ogräset som växer i gruset på uppfarten. 
 
 
Jag var arbetsledare. Maken är bra på att lyda order så det blir säkert bra om nån vecka när ogräset dött.
 
 
Men jag var ju inte bara arbetsledare. Nej, nej, jag skötte den tecknade elden och åt upp alla chips också. Sen ringde vi "grann pojken" som kom över och grillade korv till sent på natten. 

Stugan hela dan

 
Vi har haft underbart väder, det kunde inte vara bättre. Bra sällskap hade vi också. 
 
 
Både barnen och vi vuxna fick presenter. Barnen älskar presenter, det gör jag också. På bilden ovan är den äldre sonens present, stämplar. 
 
 
Han fick även en john deere burk fylld med blåsbubblor. Mycket populärt! (Mitt finger fick visst också vara med på ett hörn...)
 
 
Sedan plockade vi hallon. Barnen och mormorn badade. Bildbevisen för att mormorn badade blev censurerade av henne själv. 
 
 
Middagen serverades ute i det fria. Det bjöds på lammfärsbiffar och karre. Till efterrätt blev det min favorit, nämligen pannacotta. Grädde och socker, kan det bli bättre? Jo, med hallon till. Det var min dag än så länge, men kvällen är ung och luften ljummen.

Konstig mat

Jag har en fallenhet att hitta på konstig mat. Smörsallad var en kreation som uppkom under min gymnasietid. Den enkla anledningen till detta var att jag inte hade någon olja och sallad utan fett är ju... torr? trist? Ja men inte så kul iallafall. 
 
Igår kväll var jag ännu en gång utan rätt råvara och sjukt kreativ. Jag var sugen på stekta tomater, för övrigt väldigt gott på smörgås. Såklart hade vi inga så jag tittade efter vad vi hade för stekbart i kylen. Lök!
 
Perfekt, lite sådär lagom ambitiöst karamelliserade jag löken, la den på ett bröd, snålade inte på osten och grillade den sedan i ugnen. Till denna underliga skapelse gjorde jag en dressing av creme fraiche, timjan, vitlök och salt. 
 
Maken ville också smaka. Han tyckte det var gott. Må hända att hans smaklökar är förblindade av kärlek till mig. Jag var då så hungrig att jag i ärlighetens namn lika gärna kunnat äta jord. Så slutsats var den god? Ingen som helst aning, men jag skulle aldrig rekommendera den till någon då risken att de blir besvikna är överhängande.
 
 

Fegis

Det börjar närma sig smärtgränsen för hur risigt mitt hår får vara. Att det ska vara så svårt att boka en tid. Börjar jag fundera på om jag ska ändra frisyren en smula. Jag har haft halvlångt med lite uppklippning och en lite nervös vetintehurjagskahaden lugg. 
 
En lång page med raka längder kanske vore nåt. Men i slutändan kommer jag säkert att fega ur. När jag var tonåring vågade jag göra allt med mitt hår. Jag har haft de flesta nyanser förutom rosa, grönt och blått. Orange vet det ganska ofta när det skulle blekas tillbaka till blont. De flesta färger var inte så lyckade men det spelade inte så stor roll, det växte ut nytt. Det gör det ju nu med, men lite fegare är man minsann. 
 
 
Sonen övar inför sin praktik som fotograf hos fastern.

Foglossning?

Att räfsa och skotta jord gav en besk eftersmak. Jag har ont överallt idag. Jag måste ha otroligt bra med muskler eftersom jag har ont över hela kroppen, även i muskler jag knappt visste att jag hade. Men nej det slutar inte där, det känns även som jag är gravid i sjunde månaden och fogarna är på väg att gå isär. Det är klart att det sätter sina spår att ha burit två barn men det var länge sedan jag hade foglossning. 
 
Jag avskyr fysisk smärta, jag föredrar andra självdestruktiva metoder. Till exempel tobak, skäckfilm och obscena mängder godis. Det är mer min stil. Jag har aldrig upplevt den där kicken en del upplever vid fysisk aktivitet, jag är nog inte lagd åt det hållet. 
 
 
Inte så fräscha muskler idag...

Mopedklubb?

Jag har surfat runt på de lokala mopedklubbarnas sidor. Kanske är jag fördomsfull, men jag platsar nog inte där. Medlemmarna är i väldigt stor majoritet män och det är inte bara mopederna som är veteraner...
 
På en sida var det dessutom ett krav att man skulle vara över 30 år om man nu inte var kvinna och kunde då få gå med och bli betraktad som lammkött. Kändes inte jätte fräscht trots att det förmodligen var skrivet med glimten i ögat. 
 
Att jag sen inte alls tycker om att skruva eller diskutera olika motorer, oljeblandningar eller tekniska detaljer gör nog inte saken bättre. Jag vill köra, diskutera design och eventuellt putsa och polera. Jag hoppas att jag ska kunna skruva lite hjälpligt senare men det är inte därför jag vill ha moppe och intresset är ytterst begränsat.  
 
Så finns det några entusiaster så som jag känner att de inte riktigt passar in. Hör av er! 
 
 

En tid av överflöd

Idag har vi plockat jordgubbar, smultron, blåbär, svarta vinbär och sockerärter. Som vanligt blev det närkontakt med brännässlor i jordgubbslandet, jag tror alltid att jag fått bort dem, men icke. 
 
 
 
Min farmors plockare fungerade fint och jag hade hjälp av 3 åringen som pratade konstant så det var ingen risk att någon björn skulle smyga sig fram. Allt har sina för- och nackdelar.
 
 
Vi nyttjade inte ens allemansrätten idag, vi plockade bara runt gården. 
 
 
Vinbären är kanske inte riktigt mogna man fick välja sina bär men några deciliter blev det. Resten plockar jag nästa vecka. 

Jord

Idag handskottar vi jord hos oss. Det är inte alls kul men nödvändigt. Förra året när vi byggde ut huset blev det att flytta en del bulor så att jag kan köra runt med gräsklipparen. Sen förstördes en del av den av själva bygget. 
 
 
Såhär såg det ut efter hjullastaren hade kört ut det. 
 
 
Och såhär när vi räfsat ut det och sått in den. Några blåsor senare och två påsar med gräsfrö så är det bara att vänta på att det ska gro. 

RSS 2.0